1-2’tje: Zwarte Piet(en)

Woensdag 11 november 2015

Door Peter Vroon

Amber de Wolde

Hoi Jook

Komende zaterdag komt de Sint weer in het land en krijgen we hopelijk een leuk kinderfeest. Ik hoop echt dat die actiegroep die tegen zwarte Piet is, de zaak niet gaat verstieren. Gewoon een leuke en spannende tijd voor de kinderen en hun opvoeders. Ik merk het bij mijn kleinkinderen ook dat ze altijd heerlijk genieten.

Maar Jook, de tijd gaat ontzettend hard. Afgelopen weekend waren mijn jongste zoon en vriendin bij ons thuis. Hij is alweer 29 jaar en werkt in de webbranche. Toen ik 29 was was ik al 3 keer vader en ik speelde in die tijd veel Sinterklaas. Mijn kinderen waren altijd bij het verkleden als ik Sint werd en op het moment dat ik baard en mijter “aandeed”, werd ik echt in hun ogen de goedheiligman. Ik bedoel er mee te zeggen, dat door het intens leven alles ook sneller gaat. Het is dan ook goed om ” samen en wij ” alles te beleven in plaats van alleen “ik” zoals je mooi in je stuk schreef.  Ik sta helemaal achter je.

Het probleem van de ik gerichtheid is inderdaad dat sommige problemen in karakter en handelen op een ander worden geprojecteerd. Zeg maar iemand anders “de zwarte Piet” toespelen. Wat dat betreft is Facebook nou niet de meest betrouwbare plek om oprechte gevoelens te delen. Dat is soms meer een “zwarte Pieten”-plek. De belachelijke ongenuanceerdheid en frustraties komen soms in alle maten naar voren.

Maar ja, Jook, het principe van “wat je zaait zul je ook oogsten” geldt nog steeds. Ik denk altijd maar dat pijn en frustratie een uitweg moeten kunnen hebben. Het is goed dat onlust- en frustratiegevoelens gedeeld kunnen worden, maar wat mij betreft nooit ten koste van de ander door iemand anders de “zwarte Piet” toe te spelen.

Ik wens je een goede Sinterklaasintocht met heel veel vooral zwarte Pieten!

Liefs, Peter

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.100 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!