10 jaar Apeldoorn Direct: een terugblik met de vrijwilligers van het eerste uur

Zondag 30 juni 2019

Door Redactie

Het is een bijzondere maand voor Apeldoorn Direct. Deze maand bestaat de website precies 10 jaar. Maar hoe begon het ook alweer allemaal? En wie waren erbij betrokken? We spraken een aantal ‘oudgedienden’, die aan de wieg stonden van de website, die toen nog een redelijk andere opzet had.

 

Joke de Wolde-Kiers

Hoe kwam je bij Apeldoorn Direct terecht?
,,Ik weet het jaar niet meer precies, maar fotoredacteur Peter Vroon, moest wegens ziekte tijdelijk zijn activiteiten in de redactie stoppen. Als zijn collega bij het Gelrecollectief heeft hij mij toen gevraagd om hem (tijdelijk) te vervangen. Blijkbaar werd mijn bijdrage op prijs gesteld, want toen Peter terug was, werd ik gevraagd om te blijven. Eerst ook als fotoredacteur, later ook als redacteur en blogger en op het laatst deed ik ook een deel van de eindredactie.”

Wat waren de mooiste momenten? 
,,Mooie momenten, eigenlijk alle redactievergaderingen in het begin. Zoveel ideeën, zoveel creatieve geesten, zo ontzettend veel plezier en teamgeest. Een van de mooiste momenten was dat de server ontplofte nadat wijlen Roelof Rump, alias StrangeArt, een artikel publiceerde over de erbarmelijke omstandigheden voor het personeel van Syntus. We haalden het landelijke nieuws (GeenStijl dacht ik). Hele redactie hyper!! Een ander mooi moment was dat we met een aantal fotografen en acteur(s) een middag met de wijkagent Apeldoorn Centrum mee mochten lopen om foto’s te schieten, die we bij politieberichten konden plaatsen.”

Wat typeerde Apeldoorn Direct in het begin?
,,In mijn ogen typeerde Apeldoorn Direct in het begin het feit dat we op zoek waren naar prikkelende artikelen. En graag altijd ‘sneller dan de Stentor’.”

Welk verhaal ben je het meest trots op?
,,Ik heb niet een verhaal waar ik het meest trots op ben. Ik heb een artikel geplaatst over het feit dat de bomen langs het Kanaal tussen de Matenpoort en de Laan van Mensenrechten gekapt waren. Dat vond ik wel een oké verhaal. Maar de hele serie 1-2’tjes met Peter Vroon kijk ik met plezier op terug. We konden daarin heerlijk onze mening en gedachten ventileren.”

Heb je nog mooie anekdotes of herinneringen uit die eerste jaren?
,,De humor van Randy Gasper was altijd een beetje schuin. Ingeborg en ik hebben een keer een halve vergadering de slappe lach gehad omdat hij “zijn App wilde vergroten”. Verder hebben Ingeborg, Frank Morhee en ik een x mee gedaan met de borrelnoodralley. Dat was hilarisch: twee van die hysterische vrouwen voorin de bus van Ingeborg en Frank achterin om te filmen. Dat was de bedoeling, maar hij moest van ons steeds de auto uit om de bordjes te zoeken. En wij dachten dat we het heel goed hadden gedaan, maar dat bleek een beetje tegen te vallen.

 

Peter Vroon

Hoe kwam je bij Apeldoorn Direct terecht?
,,Apeldoorn Direct is begonnen op een terrasje toen Max Dammers, Reinier Groenenendijk en ik aan het borrelen waren. Een soort jongensdroom om meer lokaal nieuws te gaan brengen. Max was wel in voor een verzetje. Uiteraard is hij ondernemer en zag natuurlijk doelen om Max.nl (Nu Internetbureau Max) ook te laten groeien. En zelf was ik er vanaf het begin bij betrokken, dus het is een soort kindje voor me.”

Wat deed/doe je precies?
,,Vanaf het begin heb ik foto gemaakt en ik ben altijd heel betrokken en gemotiveerd geweest bij Apeldoorn Direct. Uiteraard heb ik ook wel wat artikelen geschreven, maar de nadruk lag op de foto’s. Ook verzorg ik de contacten met Gigant en Orpheus. We hebben veel fotografen gehad, maar die hebben zich om allerhande redenen teruggetrokken omdat er problemen waren met hun doelstellingen en die van Apeldoorn Direct. Het blijft immers vrijwilligerswerk.”

Wat waren de mooiste momenten?
,,Elk moment is er een. Het zijn er teveel om op te nomen. De grote evenementen zijn heel erg mooi, maar ook de 1 op 1 ontmoetingen met mensen om een foto te maken.”

Wat typeerde AD in het begin?
Een soort rebellenclub die de wereld zou gaan veranderen. Amateuristisch en ongedwongen. Gewoon direct benaderbaar. Ongecompliceerd.

Welk verhaal ben je het meest trots op?
,,Ik ben op elk fotoverhaal trots want ik doe dit elke keer met passie en toewijding.”

Heb je nog mooie anekdotes uit die begintijd?
,,De discussies die ik met Max had over hoe we verder zouden gaan met AD. Echt, er is zo veel gebeurd in al die jaren dat ik het al lang niet meer weet.”

 

Reinier Groenendijk

Hoe kwam je bij Apeldoorn Direct terecht?
,,Ik kende Max Dammers al uit het ondernemerswereldje. Toen hij vertelde over zijn plannen ben ik enthousiast mee gaan doen als een van de eerste bloggers. Geen idee wat de exacte datum was, maar ik vermoed in het voorjaar van 2009.”

Wat deed je precies?
,,Ik blogde en deed de redactie. Ook maakte ik filmpjes, samen met Niels Kater. Hem kom ik beroepsmatig nog wel eens tegen bij Omroep Flevoland. Er is nog sprake geweest dat Omroep Gelderland Apeldoorn Direct zou overnemen. Ik ben daar zelfs nog op sollicitatiegesprek geweest als beoogd communitymanager. Dat is nooit wat geworden.”

Wat waren de mooiste momenten?
,,Ik herinner me een fantastische battle met ene mevrouw Verlinde over de mening van ruitjesbroek en bloemetjesjurk; de gewone Apeldoorners, zeg maar. Dat ging over het gezeur over het lawaai van het Drakenbootfestival. Hoewel we allemaal wisten dat Verlinde niet haar echte naam was, zijn we er nooit achter gekomen wie dit is geweest.”

Wat typeerde AD in het begin?
,,Vernieuwend zijn, beetje kwajongensachtig. En zoeken naar de vorm en de grens. Dat was leuk. De wedstrijdjes met de Stentor wie als eerste het nieuws had waren ook erg grappig. De recensies van de concerten in Gigant waren ook nieuw en werden goed gelezen.”

Welk verhaal ben je het meest trots op?
,,Dat is toch wel het verhaal met mevrouw Verlinde. Dat ging een heel eigen leven leiden.”

Heb je nog mooie anekdotes uit die begintijd?
,,Met Niels heb ik ooit een hilarisch filmpje gemaakt wie de nieuwe burgemeester moest worden. Als de suggesties die daar voorbij kwamen uit waren gekomen was Apeldoorn een hele andere stad geworden.”

 

Randy Gasper

Hoe kwam je ooit bij AD terecht?
,,Via Max Dammers, eigenaar van Max.nl en bedenker van Apeldoorn Direct. Ik was al enige tijd bezig met media-dingetjes en hij zag iets in mij dat hij goed kon gebruiken voor Apeldoorn Direct.”
Wanneer was dat?
,,Dat was dit jaar precies 8 jaar geleden. Apeldoorn Direct bestond toen dus net 2 jaar. Het waren toen de vrijwilligers die samen met Max.nl het nieuwsplatform voorzag van blogs.”
Wat deed je precies?
,,Ik werd de aanjager en bruggenbouwer. Ik kwam fulltime in dienst bij Max.nl en werd vanuit die organisatie voor 20 uur op het ‘project’ Apeldoorn Direct gezet. Max.nl had toentertijd tijd, kennis en techniek in het platform gestoken, verder werd het platform gevuld door vrijwilligers. Er ontbrak min of meer net die ene regisseur die de brug sloeg tussen die twee ‘groepen’. Dat deed ik. Zo kon ik er een beetje voor zorgen dat de continuïteit van bloggen werd gewaarborgd. Er kwam wat meer structuur, een nieuwe aanwas aan bloggers, meer relaties om mee of voor te bloggen enzovoorts. Dat was best lastig schakelen in het begin. Het houtje touwtje bloggen (zonder iemand tekort te doen, hoor), werd nu wat meer gestroomlijnd.”
Wat waren de mooiste momenten?
,,Er is voor mij niet één mooi moment. Meedoen met Apeldoorn Direct ís een moment op zich. Je mag naar toneelstukken, naar filmvoorstellingen, naar feestjes… Je kan overal in Apeldoorn komen, omdat je er vervolgens iets leuks over kunt of wilt schrijven. Dat werkt voor beide partijen vaak erg leuk. Een goede recensie kan positief werken voor een theater en dat komt omdat er vaak een enthousiaste blogger komt die affiniteit met datgene wat hij of zij onder ogen krijgt.”
Wat typeerde AD in het begin?
,,Er was een fanatiek groepje beginnelingen die met Max samen dit clubje had opgezet. Ondanks een soort van visie wat Apeldoorn Direct moest zijn, werd er her en der over dingen geblogd. Vaak waren dat dingen waar de betrokkenen iets mee hadden. Denk aan vriend Peter Vroon die gek is op de Gigant en de vele muzieksoorten die daar komen. Of good old Reinier Groenendijk, die echt een beetje een schrijfkunstenaar is. Evenals Bazbo die af toe erg prikkelende columns kon schrijven over alledaagse dingen. Het waren allemaal bijzondere ‘karakters’ die Apeldoorn Direct vulden.”
Welk verhaal ben je het meest trots op?
,,Ik heb niet één echt verhaal waar ik trots op ben. Althans niet op Apeldoorn Direct, daar zijn ze écht allemaal gewoon goed. Zonder gekheid. Ik schreef veel verhalen over hoe trots ik was op Apeldoorn. Zoekt die nog maar eens terug. Ze zijn nu gedateerd, maar ik ben geen seconde minder trots geworden op onze gave stad met dorps karakter en met haar mooie achtertuin genaamd de Veluwe. Ik ben vooral trots dat ik mede dankzij deze vorm van online communicatie de skills heb eigen gemaakt waar ik nu nog dagelijks mijn brood mee verdien.”
Heb je nog mooie anekdotes uit die begintijd?
,,Ik was er natuurlijk niet bij vanaf het begin. Ik ben dus niet de pionier, maar de transformator geweest. Ik vond vooral de overlegjes leuk. Die begonnen met eerst wat frustraties van wat allemaal beter kon, daarna stichtten we vrede, verdeelden we de wie doet watjes en dan lekker borrelen. Het eindige altijd met veel gelach!”

 

Max Dammers

Hoe begon Apeldoorn Direct?

,,Ik ben 10 jaar geleden met AD begonnen omdat Apeldoorn geen eigen stadsblog had en Arnhem bijvoorbeeld wel. Als eigenaar van een Apeldoorns internetbureau vond ik dat echt niet kunnen. In Arnhem bestond Arnhem Direct al en met toestemming dezelfde naam gebruikt. Vooral ook om van elkaar te kunnen blijven leren. Omroep Gelderland was er daardoor in de beginjaren ook bij betrokken.”

Wat zijn mooie herinneringen?

,,Het mooiste is wel dat ik na verloop van tijd niet meer hoefde uit te leggen wat Apeldoorn Direct is. Het een bekende naam in de stad is geworden. Het ook voor veel mensen een platform is geweest om hun mening, schrijf en/of fotowerk bekendheid te geven. Iets wat recent bij de uitvaart van Roelof Rump ook nog werd aangehaald. Dat is niet iets wat je je elke dag beseft.”

Hoe ziet de toekomst eruit voor Apeldoorn Direct denk je?

,,Naar de toekomst willen we nog meer het digitale Apeldoornse platform worden die zorgt voor meer verbinding in de stad. Hiervoor zullen we ook meer samenwerkingen aangaan met andere bekende lokale partners. Binnenkort maken we hierover meer bekend, bijvoorbeeld rond een nieuwe versie van de App.”

——————————————————————————————————-

Weet je dit nog? De afgelopen jaren kregen we als Apeldoorn Direct maakten als Apeldoorn Direct behoorlijk wat leuke en bijzondere dingen mee. Een kleine greep hieruit:

Apeldoorn Direct ontvangt oorkonde

Recordmaand voor Apeldoorn Direct

 

 

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!