2 voor de prijs van 1

Zondag 30 september 2012

Door Stadsmens

Apeldoorn is vanouds een van Nederlands meest interessante bluessteden. Een locale band die daarin al jaren meedraait is Flavium. Al ruim veertig jaar speelt de band de blues en vrijdagavond stonden de heren in Gigant. Wat valt er over Flavium nog te vertellen? Dat ze goed zijn? Zeker, dat zijn ze. In de huidige bezetting met drummer Ramon Rambeaux en Eric Bagchus als solide ritmesectie hoeven Anne Geert Bonder op gitaar, Eddy van de Bunte op toetsen en Jos Veldhuizen niet bang zijn dat de band uit de bocht vliegt. Het staat als een huis en dat staat het al jaren. Gek dan toch dat tijdens het vorige optreden de zaal meer dan uitverkocht was en vrijdag amper 200 mensen de weg naar Gigant wisten te vinden. Zou het gelegen hebben aan het feit dat in het tegenover Gigant gelegen Bluescafé een andere Nederlandse bluestopper, Barrelhouse, stond? Nog geen 30 meter verder, vrijwel gelijktijdig twee Nederlandse bluestoppers.

Na afloop van Flavium ook daar maar eens een kijkje genomen. Het café was goed gevuld maar ook daar geen uitverkocht huis. Terwijl Barrelhouse net als Flavium een uitverkocht huis verdient. Ook deze band draait al vanaf 1974 als constante factor in Nederland mee. Ik snap dat het niet altijd mogelijk is, maar stel je nou eens voor dat beide zalen de koppen bij elkaar hadden gestoken. De ene band voor de andere hadden geprogrammeerd, een combiticket hadden aangeboden met in beide zalen een gratis drankje. In een tijd dat de podia het zonder uitzondering niet makkelijk hebben zou een snelle samenwerking in dit soort gevallen voor beide podia waarschijnlijk een volle bak en dito inkomsten betekenen.

Ok, ik ben misschien een positieve idealist maar ik weet dat het werkt. Misschien zou het zelfs het begin kunnen zijn van een nieuwe traditie, De Bluesroute Apeldoorn. Als voormalig bluesmuzikant heb op heel veel van dit soort festivals gespeeld. 25 tot 30000 mensen in de stad is zomaar mogelijk. Daarmee zou Apeldoorn binnen de kortste weer zijn wat ze jaren is geweest, de nummer 1 bluesstad van Nederland. Met Jan Kerseboom als uitbater van het Bluescafé als erebluesburger. Een beetje de Ome Kees (Bluesroute Utrecht) van Apeldoorn. Hij is het tenslotte die al vanaf 1994 met veel energie en vallen en opstaan de blues in de stad levend houdt. Peter Vroon zorgde voor de plaatjes van Flavium en Barrelhouse.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door Nikki van de redactie
Meer dan 1.500 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

ONDERWERPEN

Muziek

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!