30 april 2010 krijgt ‘ingetogen feestelijk karakter’

Vrijdag 16 april 2010

Door Eindredactie

Koninginnedag moet een soort 4 en 5 mei karakter krijgen dit jaar. Op 29 april herdenken we de slachtoffers van het drama vorig jaar, op 30 april vieren we een ‘ingetogen’ feestje. Dat vertelde burgemeester Fred de Graaf gisteren tijdens de persconferentie en de vergadering tijdens de Politieke Markt in het stadhuis.

De Graaf vond het jammer dat er een persconferentie moest zijn dit jaar. “Als alles vorig jaar goed gegaan was, hadden we hier nu niet gezeten”, begon hij, “Maar alles liep anders en daarom krijgt Koninginnedag dit jaar een andere wending.” 29 en 30 april zullen volgens hem twee aparte dagen worden voor Apeldoorn.

Op 29 april komt de Koninklijke familie naar Apeldoorn voor de onthulling van het monument. Dit monument, gemaakt door Menno Jonker, komt op het grasveldje naast de Jachtlaan. Op het moment van de onthulling (rond 16.00 uur) zullen de straten afgezet worden en pas om 17.00 uur wordt dit weer vrijgegeven, zodat belangstellenden het ook kunnen bewonderen. De burgemeester gaf wel aan dat de herdenking niet een jaarlijks terugkerende herdenking is. “We doen dit één keer en daarna niet meer.” Hiermee wil hij voorkomen dat Karst Tates voorgoed een claim op onze Koninginnedag heeft gelegd. “Het monument is er 365 dagen per jaar, dus mensen kunnen zelf herdenken wanneer ze willen.”

Koninginnedag zelf zal in principe hetzelfde uiterlijk hebben als andere jaren. De kleedjesmarkt, kermis en optredens zullen niet ontbreken. Toch is er één extra toevoeging: De Loolaan staat in het teken van kunst. “Het wordt een soort Franse markt met veel akoestische muziek”, vertelt de Graaf. De flyer met het programma van 30 april is gisteren geïntroduceerd en is op verschillende plekken verkrijgbaar.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.300 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!