Help de bevolking van Oekraïne

960 vrienden!

Woensdag 18 maart 2015

Door Pedro Waldenaar

© Foter

Sinds een half jaar zit ik op Facebook. Een groot deel van mijn actieve loopbaan achter de rug en tijd voor Facebook. Van de eerste kennismaking werd ik niet vrolijk, eerder raakte ik behoorlijk uit het veld geslagen, een goede kennis had 960 vrienden; 960 vrienden! In mijn hele leven heb ik tot nu toe waarschijnlijk 3 of 4 vrienden gehad en slechts drie goede vriendinnen. Hoe krijgt iemand dit voor elkaar? 960 vrienden!

Nieuwsgierig geworden heb ik zijn gedrag eens een aantal weken gevolgd en na vele nachten doorzwoegen op Facebook kreeg ik het door: Veel kopiëren en plakken! Aankondigingen, waarschuwingen, spelletjes, reacties geven en maar continu “Vind ik leuk” aantikken! Het is erger dan werken. Dat bracht me ertoe om eens te kijken welke soorten groepen Facebook gebruikers je hebt. Ik ben tot de volgende indeling gekomen en ik hoop zo dat u zich hierin niet herkent.

  • De Gluurders: de gluurders zijn de gebruikers die je uitnodigen om vriend te worden om vervolgens te gluren wie je bent en wat je doet. Gluurders zijn voortdurend verongelijkt
  • De Gelukkigen: weer een vakantie geboekt; weer kaartjes gekocht voor Marco Borsato; weer een nieuw speeltje aangeschaft. Waar betalen ze het van?
  • De Plakkers: krantenknipsels, plaatjes, aankondigen van feesten en partijen; Facebook wordt er helemaal mee volgeplakt en volgekwakt. Denken met heimwee terug aan de kleuterjuf
  • De Puristen: ieder taalfoutje wordt onmiddellijk ingewreven. Men laat zien dat deze vrienden een goede opleiding hebben genoten. Waarschijnlijk een baan als docent misgelopen.
  • De Wereldverbeteraars: zijn voortdurend uit op discussie; maar willen vooral hun eigen gelijk.
  • De uitlokkers: prikkelend en soms beledigend. Als ze daarop worden aangesproken is het plotseling Humor; nemen geen verantwoordelijk

Conclusie: ben ik nou gelukkiger geworden door Facebook; nou, dat niet; maar wel wijzer! Maar nog lang geen 960 vrienden; gaat waarschijnlijk ook niet lukken op deze manier.

Onze nieuwsbrief

Elke maandag ons nieuws in de mail?

Meer lezen over stad

REACTIES

Elke maandag ons nieuws in de mail?