Aan jorge.zorreguieta@fidela.ar CC: maxima@koninklijke.huis.nl BCC: under.cover@bvd.nl

Vrijdag 4 januari 2013

Door StrangeArt

Geachte Jorge Zorreguieta,

Het Apeldoornse Rijksmuseum “Het Loo” mag u waarschijnlijk niet meer bezoeken. Er is (weer) een aanklacht tegen u ingediend. En, als gevolg van deze aanklacht, krijgt u waarschijnlijk een reisverbod. Jammer, ik had graag met u – in de tuinen van “Het Loo” -gefilosofeerd over “schuivende panelen”. Het beoordelen van handelingen uit het verleden in de context van de moraal van het heden.

Er is een geschiedkundige parallel tussen uw Argentinië en mijn Nederland: het door de staat gelegitimeerde vechten tegen “linkse” (lees communisten) personen. Ook in ons land werden stemmers op de CPN (Communistische Partij Nederland) uitgesloten van publieke functies. Onze toenmalige veiligheidsdienst ging zelfs op bezoek bij bedrijven waar vermeende links-radicalen solliciteerden. Veel personen werden toen uitgesloten van een carrière.

In uw land werden ook links-radicalen uitgesloten. Alleen werd hun carrière gestopt door ze, zonder proces, te elimineren. Waarschijnlijk kent u wel de verhalen over martelen, levend uit vliegtuigen gooien of simpelweg doodschieten. Of al die verhalen waar zijn weet u nog niet, u behoort wel te weten dat er in het “Fidela” tijdperk veel vermisten waren, (gestruikeld?, dronken in een ravijn gereden?, drugsgerelateerde misdrijven?)

“Yo no sabía”, Spaans voor ”ich habe es nicht gewusst” is nog zo’n parallel met de Nederlandse geschiedenis. Een term die na jaren aan inflatie onderhevig is. Wat is “niet weten”?, een retorische vraag, is het collaboratie of accommodatie aan een niet democratisch regime?, waar liggen de grenzen van individuele verantwoordelijkheid en collectieve schuld?. Een vraag die – nu ik ouder wordt – mij in algemene zin erg bezig houdt.

Wat maakt iemand tot een hoog geplaatst politicus?, weer zo’n retorische vraag, “Mann ohne eigenschaften”?, “Dienstbaar zijn als een blindengeleidehond”?, “’Erst das Fressen, dann die Moral”?, en hoe lang ga je door met het onverdedigbare te verdedigen?

Allemaal vragen geachte Jorge, waar ik graag met u, in de prachtige tuinen van paleis “Het Loo”, over zou willen filosoferen. Jammer, na uw reisverbod is dit niet mogelijk.

Overigens neem ik uw docher Maxima niets kwalijk, zij kan er niets aan doen dat zij geboren is in of na het “Fidela” tijdperk. Ook in deze kwestie zijn er parallen met Nederland. Veel kinderen van “foute ouders (NSB’ers) werden uitgesloten. Een gebeuren waarvan we nu – na jaren – afstand van hebben genomen en ook eigenlijk collectieve spijt over hebben betuigd.
Wat ook de uitkomst van de aanklacht zal zijn, mijn relatie met Maxima zal daar niet onder lijden.

StrangeArt is de avatarnaam van Roelof Rump, iemand die zelden ergens geen mening over heeft. De foto: een hoekje op het kerkhof met anonieme graven.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.100 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!