Aangescherpte maatregelen: wat betekent dit voor Apeldoorn?

Dinsdag 24 maart 2020

Door Redactie

Archief | Eelke Nuijten

Een flinke klap gisteravond, maandag 23 maart, voor veel organisatoren van evenementen. Het kabinet bracht naar buiten dat de maatregelen die gelden, aangescherpt worden én dat evenementen tot 1 juni niet door mogen gaan.

Dit houdt in dat veel geplande evenementen dus de stekker uit het evenement moeten trekken. Zo bracht de AvondVierdaagse Apeldoorn gisteravond al naar buiten dat de Avondvierdaagse van 15 tot en 18 juni niet doorgaat. En ook de Stichting Oranjefeesten Apeldoorn meldde gelijk dat de viering van Koningsdag in Apeldoorn is afgelast. ,,Samen met collegaʼs in ons land zoeken we naar een – afhankelijk van de omstandigheden – gepast gebaar op 27 April”, meldt Simon Boon. ,,Om daarmee uiting te geven aan onderlinge verbondenheid en solidariteit in ons Koninkrijk.”

Zuur

Ook het Bevrijdingsfestival Apeldoorn gaat dus niet door. ,,Het is wel echt zuur”, laat de organisatie weten. ,,Je hebt wel veel voorbereiding voor niets gedaan kosten gemaakt.” Toch kwam het niet als een totale verrassing. ,,Het zat er wel aan te komen kijkende naar de wereldwijde verslaggeving. Het is wel fijn dat het nu duidelijk is in verband met de afhandeling. We waren eigenlijk wel op deze duidelijkheid aan het wachten.”

De maatregelen houden ook in dat culturele instellingen, zoals Gigant, CODA en Orpheus tot die tijd de deuren gesloten houden. ,,Daaronder valt ook theater- en concertbezoek”, meldt Schouwburg Orpheus op Facebook. ,,Wij begrijpen deze strenge maatregelen in het belang van ieders gezondheid, maar wij zijn er ook door geraakt. Wij gaan de komende weken kijken naar verplaatsingsmogelijkheden en berichten iedereen zodra we meer duidelijkheid hebben.”

Lepeltje Lepeltje, dat gepland stond in het weekend van 8 tot en met 10 mei, gaat dus ook niet door. Het culturele foodfestival strijkt pas in 2021 weer neer in het Beekpark. ,,In een tijd dat je elkaar wilt steunen, is samenkomen helaas niet mogelijk”, meldt de organisatie. ,,In deze moeilijke tijd staat ieders gezondheid voorop. We hopen dat de huidige maatregelen het virus zodanig terugdringt zodat we weer snel het normale leven kunnen oppakken.”

Eerdere annuleringen

Nog voor deze nieuwe maatregelen werd al bekend dat Festival Maaiveld uitgesteld werd. De organisatie gaf aan organisatorisch en financieel niet te kunnen wachten op nieuwe data van een eventuele opheffing van de maatregelen. ,,Wij, CODA, GIGANT, NJON, orkest de ereprijs, Orpheus en alle betrokken medewerkers, betreuren het besluit zeer. We werken al meer dan een jaar heel hard aan een nieuw stadsfestival voor Apeldoorn. Een festival van de verbinding, tussen cultuurdisciplines, tussen mensen, met muziek als rode draad. De cultuursector en het publiek worden in deze coronacrisis extreem hard geraakt. En ook nu worden makers en musici geraakt. Dat spijt ons zeer, maar gezondheid en het algemene belang gaan voor alles. Daarom vinden we het nu niet verantwoord het evenement op de geplande data in mei door te zetten.”

Daarnaast werd ook de dag van de Apeldoornse bevrijding op vrijdag 17 april al grotendeels afgezegd. Zo zou de herdenking bij het Sluisje al niet doorgaan, net als de ontsteking van het bevrijdingsvuur. De dorpen Loenen, Lieren en Oosterhuizen besloten ook de activiteiten te annuleren, al zou er nog wel nadere berichtgeving volgen hierover.

Indrukwekkend geheel

Ook de organisatie van het Canadees Bevrijdingsfestival besloot al eerder het evenement te cancelen. ,,Dat het coronavirus zo diep zou ingrijpen in onze maatschappij was niet te voorspellen”, zegt Anita Menninga. ,,Toch is dat het geval. De Stichting Bevrijding ’45 heeft nu moeten besluiten dat het Canadees Bevrijdingsfestival op 9 en 10 mei 2020 in Apeldoorn niet doorgaat. Het bestuur weet dat dit een zeer zware teleurstelling is voor iedereen die zich zo geweldig heeft ingespannen om alle festiviteiten tot een indrukwekkend geheel te maken. Dit betekent beslist niet dat alle werk voor niets is geweest. Integendeel, we streven ernaar om het Canadees Bevrijdingsfestival in mei 2021 (75 + 1 jaar Vrijheid) te laten plaatsvinden. Alle voorbereidingen, die nu al zijn gepleegd, zullen dit najaar waarschijnlijk weer worden opgepakt. Daarbij vertrouwen wij erop dat alle inspanningen van alle medewerkers en deelnemers in mei 2021 alsnog tot een fantastisch evenement zullen leiden.”

 

Missen er nog evenementen die niet doorgaan vanwege deze verscherpte maatregelen? Laat het ons weten onder ons Facebookbericht of mail naar redactie@apeldoorndirect.nl.

 

Bekijk ook (let op: dit zijn plekken die dicht gingen naar aanleiding van de bekendmaking van de vorige maatregelen. Inmiddels zijn er dus meer instanties en bedrijven dicht):

Waar is er nog open en wat is er dicht naar aanleiding van de nieuwe Corona-maatregelen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door Nikki van de redactie
Meer dan 1.500 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!