Aanhouding voor afpersing kwetsbare jongeren

Donderdag 30 oktober 2014

Door Redactie

Joke de Wolde

De recherche in Apeldoorn is bezig met een uitgebreid onderzoek naar het afpersen van kwetsbare jongeren. De slachtoffers hebben veelal onder dwang telefoonabonnementen moeten afsluiten. Afgelopen weekend is hiervoor een 23-jarige Apeldoorner aangehouden. Hij is op woensdag 29 oktober voorgeleid voor de rechter-commissaris en zit in voorlopige hechtenis.

De recherche kwam deze man begin oktober op het spoor nadat er de afgelopen maanden meerdere aangiften bij de politie werden gedaan door jongeren die kennelijk onder dwang telefoonabonnementen moesten afsluiten.

Geweld
Voorafgaand aan deze handelingen waren de slachtoffers op straat benaderd en was hen met geweld hun mobieltje of ID-kaart afgenomen. Vervolgens moesten zij om hun spullen terug te krijgen met de verdachte naar een of meerdere telefoonwinkels om hier een of soms meer telefoonabonnementen af te sluiten.

Kwetsbare jongeren
Opvallend was, dat de slachtoffers over het algemeen makkelijk beïnvloedbare jongeren waren, die soms al bij hun school werden ‘opgepikt’. De feiten vonden eigenlijk allemaal overdag plaats, zodat de verdachte met het slachtoffer naar een geopende telefoonwinkel kon gaan.

Abonnement afsluiten
De verdachte deed het woord en het slachtoffer moest een langdurig abonnement afsluiten waarbij er een dure smartphone werd geleverd. Wanneer een abonnement was afgesloten, moest het slachtoffer zijn waardevolle nieuwe smartphone direct inleveren. De verdachte, zo blijkt uit het eerste onderzoek, verkocht het toestel vervolgens direct door. De slachtoffers bleven op deze manier zitten met maandelijkse abonnementskosten gedurende een of meerdere jaren.

Meer slachtoffers
De politie vermoedt dat er meer slachtoffers zijn die vermoedelijk geen aangifte hebben gedaan. Zij doet een beroep op ouders om dit onderwerp thuis bespreekbaar te maken.

Preventieve acties
Het rechercheteam gaat scholen, wijk- en jeugdagenten nog meer coachen om gevallen van dergelijke afpersingen te signaleren en aan te pakken. De politie waarschuwt voor dit soort praktijken en doet ook een beroep op telefoonwinkels en telefoonopkopers om hier alert op te zijn en de groepsdruk onder jongeren op deze leeftijd niet te onderschatten.

Bron: Politie.nl | Laatste update: 30-10-2014 | 09:24

Onze nieuwsbrief

Elke maandag ons nieuws in de mail?

Meer lezen over stad

REACTIES

Elke maandag ons nieuws in de mail?