Aanleg Tiny Forest in Apeldoorn

Vrijdag 24 augustus 2018

Door Yvonne Zwikker

Yvonne Zwikker

Niet alleen mag Apeldoorn een jaar de titel Bomenstad van Europa dragen, maar ook is Apeldoorn een van de 12 gemeentes waar de komende maanden een Tiny Forest zal worden aangelegd. Met dit initiatief stimuleert IVN Nederland de komst van minibosjes in stedelijk gebied met een afmeting tussen de 100 en 200 vierkante meter. Zeg maar de grootte van een tennisbaan.

Deze dicht begroeide toekomstige bosjes met inheemse bomen zullen de natuurbeleving voor jong en oud dichterbij brengen. Ze vergroten de waterbergingscapaciteit, verbeteren de luchtkwaliteit en gaan de hittestress tegen. Natuur om de hoek draagt bij aan een betere gezondheid, brengt bewoners samen en vergroot de biodiversiteit.

In Zaandam werd eind 2015 het eerste Tiny Forest gerealiseerd, een proefproject. Zwolle en Deventer gingen Apeldoorn al voor. Het is de bedoeling van IVN Nederland om voor 2021 minimaal 100 Tiny Forests aan te leggen. De eerste ontmoeting tussen de voorzitter van IVN Apeldoorn, Ronald Duin en de landelijke IVN projectleider Daan Bleichrodt heeft plaats gevonden. De volgende stap is om samen met de gemeente te zoeken naar een geschikte locatie. De bosjes kunnen gezien worden als  leslokalen buiten. De betrokkenheid van scholen, kinderopvang en buurtbewoners is dan ook een essentieel onderdeel.

Dit project is mede mogelijk dankzij een bijdrage van 1.85 miljoen euro van de Postcode Loterij.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door Nikki van de redactie
Meer dan 1.500 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

ONDERWERPEN

Natuur

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!