ACEC, een maand lang architectuur

Maandag 3 maart 2014

Door StrangeArt

ACEC heeft wisselende tentoonstellingen, niet wisselend in kwaliteit (die is altijd goed) maar wisselend in genre. Deze maand zou je de maand van de architectuur kunnen noemen. Te zien zijn twee tentoonstellingen over architectuur, foto en maquettes

Twilight in perspective, architectuurfotografie

De mooiste architectuurfoto’s gemaakt tijdens de Dag van de Architectuur – de langste dag in 2013 – door leden van Bouwhuis tijdens een fietstocht in de schemering langs gebouwen en plekken die 24 uur functioneren, zoals Gelre ziekenhuis, Post Zuid, Polite/Brandweer en Wegener. Apeldoornse architectuur en stedenbouw fotografisch vastgelegd in een veranderende mix van kunstlicht, nachtlicht en schemer te zien op een indrukwekkend groot formaat.

Rene van Zuuk, architect

18 prachtige maquettes van ontworpen gebouwen, die de Almeerse architect René van Zuuk in de afgelopen 20 jaar heeft gerealiseerd.

Van Zuuk is bekend om  zijn  gebouwen The Wave aan het Weerwater in Almere, Sportcomplex De Toekomst van Ajax, het architectuurcentrum ARCAM naast het Scheepvaartmuseum in Amsterdam, bijzonder vormgegeven particuliere woningen,  het plan Spikvoorde in Deventer en nog vele andere uitzonderlijk mooie eigentijdse gebouwen.

Het ontwerpproces begint altijd met een analyse van de stedenbouwkundige situatie.  Daarbij wordt een stedenbouwkundige maquette gemaakt waarin de schaal en de vorm van het te ontwerpen gebouw wordt bepaald.  Daarna volgt een reeks van maquettes waarbij de vorm steeds verder wordt aangepast en verfijnd. Uitgangspunt van elk ontwerp is het programma van eisen en de context maar het concept wordt vaak verkregen uit de constructie of de bouwtechniek.  Het ontwerpproces bestaat uit een trial and error methode waarin wisselend gewerkt wordt met maquettes en  de computer.

De nieuwe vormen die ontstaan moeten in zijn ogen uitvoerbaar en betaalbaar zijn.  Aan zijn gebouwen valt duidelijk af te lezen dat hij met behulp van de mogelijkheden van de specifieke materialen en vormen de grenzen op zoekt van wat er kan met architectuur.  Hoe bijzonder de vormgeving ook is, zijn ontwerpen gaan altijd op in het omringende  landschap.

Opmerking: geen foto’s van de foto’s (dat is not done), wel foto’s van de maquettes en een enkele fantasie over een foto. De toelichting op de twee tentoonstellingen is bijna schaamteloos overgenomen van de website van ACEC

 

 

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door Nikki van de redactie
Meer dan 1.500 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!