Afvalstoffenheffing € 15,- omhoog vanaf 2013.

Donderdag 4 oktober 2012

Door Josien de Groot

Peter Vroon

Denivelleren nieuwe sport in Apeldoorn?

Afvalstoffenheffing € 15,- omhoog vanaf 2013.

Het huidige CDA, PvdA, CU, D66, GrL, LA-college in Apeldoorn stelt in de Zomernota -het langverwachte bezuinigingsboekwerk- voor om kwijtschelding aan minima niet meer voor algemene gemeenterekening te nemen.
Apeldoorners veroorzaken minder vuil, maar gaan meer betalen.
Oppositiepartij VVD kan geen betere vertolker hebben van het liberaal gedachtegoed van denivelleren.

De zomernota waarover in november door de gemeenteraad besloten wordt gaat over veel. Vooral over minder. Miljoenen aan eenmalige- (“schrappen van bouwprojecten”) en jaarlijks weerkerende bezuinigingen.
En dan lijkt het plezierig om met een groot bedrag te jongleren, zonder dat er op het eerste gezicht bloed uit vloeit. Maar is dat echt zo? En hoe staat het dan met de regel, toch een beetje gangbaar in gemeenteland, dat de breedste schouders in principe de zwaarste lasten dragen?

Een mooi voorbeeld is hoe Apeldoorn in de toekomst om wil gaan met de kwijtschelding van de afvalstoffenheffing aan minima. Het gaat om 1 miljoen euro die jaarlijks door mensen met een absoluut minimum inkomen (mits ze niet teveel vuil produceren) niet betaald hoeft te worden. Dat geld kwam uit de algemene gemeentebegroting; het Minimabeleid.

Nu stellen B&W voor die € 1 mio. in het vervolg via de afvalstoffenheffing te laten betalen door alle andere huishoudens die niet minima zijn. Hopseflops; € 1 mio. weggetoverd. € 1 mio. minder tekort op de gemeente begroting. Wat er even niet bij verteld wordt, is dat de afvalstoffenheffing voor elk huishouden met € 15,- per jaar omhoog gaat. Niet meteen, maar wel op termijn. Want eerst wordt nog een tarieven-reservepot voor afval waar ongeveer € 4 mio. in zit, opgesoupeerd.

Dat is jammer. Want dat potje is door al die zuinige en afvalspaarzame Apeldoorners en afvalbedrijf Circulus bij elkaar gespaard. En had natuurlijk ook aan de Kliko-aanbieders kunnen worden uitgekeerd. Of er was nog meer service mee gerealiseerd, met als resultaat; Nog minder afval!

Maar nu even de politiek-morele kwestie.
Geen fatsoenlijk mens is tegen kwijtschelding van gemeentelijke belastingen aan de armen in deze stad. Maar hoe herverdeel je dat eerlijk.
Kwijtschelding is het gevolg van armoede. Armoede niet het gevolg van of je de grijze rolcontainer vaak of weinig aan de weg zet. Armoede wordt dus terecht bestreden vanuit de algemene gemeentebegroting.
En als je daarop tekort komt…… Is er de OZB om het gat te dichten. OZB, net als het rioolrecht overigens, wordt geheven via het principe van “de breedste schouders dragen de zwaarste lasten”. Huiseigenaren én bedrijven betalen naar rato van de waarde van hun bezit.

Slaan we het “gat van € 1 mio.” om, dan gaat het om een OZB verhoging van ongeveer 3,3%. Dat betekent dat een niet-minima met een huis van € 180.000, € 5,95 per jaar méér gaat betalen. Die met een huis van € 500.000, € 16,50 méér. En de ondernemer met een bedrijfsgebouw van € 1.000.000, € 33,- méér.
Ziet u hoe onredelijk het is om kwijtschelding via de afvalstoffenheffing weg te toveren.
Bovendien; ondernemers dragen in de afvalstoffenheffing niet bij. Want die geldt alleen voor particuliere huishoudens.
Armoede is ook hun verantwoordelijkheid, lijkt mij.
Nee, de VVD klapt in z’n handen met dit college!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door Nikki van de redactie
Meer dan 1.500 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

ONDERWERPEN

VVD

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!