Allemensen! : In de rij

Donderdag 19 april 2018

Door Judith Velthuizen

Pixabay, Creative Commons

Op een zonnige zaterdagmiddag sta ik in de rij bij de Hema. In de rij staan heeft iets ongemakkelijks, vind ik. Vroeger zocht ik altijd naar een passende blik en houding. Niet te uitnodigend, zodat iedereen duidelijk zag dat ik niet op een praatje stond te wachten. Maar ook niet te afwerend, omdat ik nu eenmaal geen onaardig mens wilde zijn. Sinds de komst van de smartphone is het voor de wachtende mens een stuk eenvoudiger geworden. Al beschermt de mobiele telefoon je niet overal tegen helaas.

Iets verderop in de rij staan twee heren met een migratieachtergrond. Ze voeren een levendig gesprek in een taal waarvan ik vermoed dat het Arabisch is. Het is hoe dan ook een taal die ik niet spreek. Geamuseerd kijk ik naar de armbewegingen en theatrale gebaren waarmee het gesprek wordt ondersteund. Hun enthousiasme maakt me plaatsvervangend vrolijk.

Net voor mij staat een blonde vrouw van zekere leeftijd. Haar mondhoeken hangen naar beneden en ze kijkt ontevreden voor zich uit. Als zij zich naar mij toekeert, zegt ze afgemeten: ,,dat kunnen wij niet verstaan hè?” Ik bevestig naar waarheid dat ik het inderdaad niet kan verstaan. ,,Daarom doen ze het ook,” voegt ze er sissend aan toe. Ze spuugt de woorden uit en kijkt er een beetje vies bij. Ik voel me ongemakkelijk. De mevrouw zoekt een bondgenoot in mij, maar dat wil ik helemaal niet zijn. Zwakjes mompel ik dat het allemaal wel mee zal vallen.

Die opmerking vind ik zelf nogal laf en nietszeggend. De mevrouw denkt daar anders over. Ze kijkt me aan alsof ze  nu precies weet wat voor soort mens ik ben. Dat vind ik dan wel weer knap, want vaak weet ik het zelf niet eens. De heren om wie het allemaal gaat, hebben van het kleine akkefietje niets meegekregen. Als ze klaar zijn met afrekenen, draaien zij zich nog even om naar de rest van de rij en groeten  met een vriendelijk: fijne dag hoor. Triomfantelijk probeer ik de blik van de snibbige dame voor mij te vangen. Mijn glimlach stuit op haar onverzettelijke rug.

Deze blog is ook te lezen op www.allemensen.eu

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door Nikki van de redactie
Meer dan 1.500 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!