Altijd al Willem Alexander in de huiskamer willen hebben?

Vrijdag 3 mei 2013

Door Redactie

 

Gemeenten kunnen het officiële staatsieportret van koning Willem-Alexander zelf downloaden (http://www.koninklijkhuis.nl/foto-en-video/portretfotos/staatsiefotos/) van de site van de Rijksvoorlichtingsdienst. De RVD adviseert dit te doen bij een fotozaak die het portret op hoogwaardig fotopapier kan afdrukken, in plaats van de foto in eigen beheer te printen. Maar het staat gemeenten ook vrij zelf een kunstenaar in te schakelen voor het maken van een portret of borstbeeld.
Bij de RVD kan worden gekozen tussen een staatsieportret van alleen het staatshoofd of van de vorst samen met koningin Máxima. Een woordvoerder verwacht dat die tweede optie het populairst zal zijn. In het verleden kozen gemeeenten ook massaal voor de foto waarop koningin Beatrix samen met prins Claus was afgebeeld.

In 1980, toen de vorige troonwisseling plaatsvond, konden gemeenten nog een staatsieportret inclusief lijst bestellen bij een eigen winkel van de RVD. Aan het downloaden van de foto zijn geen kosten verbonden. Aan de aanschaf van een lijst wel, maar gemeenten die krap bij kas zitten kunnen de lijst van het ‘oude’ staatsieportret natuurlijk ook hergebruiken.

Over enige tijd komt op de site van de RVD ook een rasterfoto beschikbaar van het staatshoofd die als basis kan dienen voor het maken van eigen afbeeldingen

Deze foto is niet van mij, maar van de RVD. Ik beweeg mij in andere kringen

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door Nikki van de redactie
Meer dan 1.500 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!