Amnesty schrijfactie Write for Rights in Stadhuis Apeldoorn

Donderdag 21 november 2019

Door Amrutha Mol

Mensenrechten is een breed begrip en zo lang je niet op hoeft te komen voor je eigen mensenrechten lijkt het vechten daarvoor een ‘ver van je bed show’. Het lijkt namelijk erg vanzelfsprekend: mensenrechten. Helaas is dat nog lang niet overal zo vanzelfsprekend. In sommige landen mag je namelijk niet jezelf zijn. Denk aan seksuele voorkeur of het recht om te protesteren.

Sommigen mensen komen op voor mensenrechten, dit zijn helden voor de anderen die ook meer mensenrechten nodig hebben. Maar helaas worden deze helden vaak opgepakt, bedreigd of zelfs vermoord.

Deze mensenrechtenactivisten kunnen jouw hulp goed gebruiken. Op 10 december organiseert Amnesty International de jaarlijkse Write for Rights-schrijfactie (voorheen Schrijfmarathon) om hen te helpen. Over de hele wereld worden er miljoenen brieven geschreven die gericht zijn op de overheden waar de activisten onrecht is aangedaan. Deze brieven hebben elk jaar positief effect en zorgen voor vrijlatingen en steun.

Op dinsdag 10 december kan er ook weer geschreven worden in Apeldoorn. Dit kan tussen 17.00 uur en 21.30 uur in het tijdelijke onderkomen van het gemeentehuis van Apeldoorn aan het Stationsplein 50. Er zullen voorbeeldbrieven en kaarten klaarliggen. Je kunt een of meerdere brieven of kaarten schrijven en je betaalt alleen de portokosten. Leden van werkgroep Apeldoorn van Amnesty International zorgen voor koffie of thee met wat lekkers en er zullen diverse muzikale optredens zijn. Zo zullen onder ander Jan Terlouw Junior, Marthin Unitli en Yaya Samake hun muziek laten horen. Daarnaast zal stadsdichter Aad van der Waal een speciaal geschreven gedicht voordragen. Ook zullen er aantal speeches zijn en zijn er stands van verschillende Mondial-partners (Mondial is het Apeldoorns platform voor ontwikkelingssamenwerking).

Fakkeltocht

Voorafgaand aan de schrijfavond is er vanaf 19:00 uur een fakkeltocht zijn. Deze start op het stationsplein en zal eindigen bij ‘De Kus’. De fakkeltocht wordt begeleid door djembés. Uiteraard wordt iedereen voorzien van een fakkel. Iedereen (groot en klein) is van harte welkom om mee te lopen.

Jongeren die zich inzetten voor mensenrechten

Overal op de wereld zijn jongeren het slachtoffer van onrecht. Ze belanden in de gevangenis omdat ze bijvoorbeeld weigeren een hoofddoek te dragen of worden vervolgd omdat ze vluchtelingen hielpen. Dit onrecht moet stoppen en de brieven die dit jaar geschreven worden, moeten daar voor zorgen. Zo wordt dit jaar bijvoorbeeld geschreven voor Yiliyasijiang uit China. Hij is een islamitische Oeigoer die gevangen is genomen en een geheim kamp zit. Daar wordt hij gehersenspoeld wordt. Door middel van de brieven probeert Amnesty International de Chinese overheid aan te zetten tot het vrijlaten van Yiliyasijiang.

Onze nieuwsbrief

Elke maandag ons nieuws in de mail?

Meer lezen over stad

REACTIES

Elke maandag ons nieuws in de mail?