Anonieme Buzzz-jes

Donderdag 24 mei 2012

Door Niels Damstra

Kenmerkend voor Apeldoorn Direct is interactiviteit. Iedereen kan zijn mening kwijt op deze site, ook anoniem. Van deze anonieme mogelijkheid blijkt nogal vaak gebruik te worden gemaakt. Soms kan anoniem reageren lijden tot ongenuanceerde, aanstootgevende of nog erger ronduit kwetsende uitspraken. De schrijver van deze uitspraken lijkt zijn anonimiteit te gebruiken om geen verantwoordelijkheid te hoeven nemen voor zijn woorden. Ik doe niet mee aan dit modeverschijnsel. Ik reageer, complimenteer en kwets onder eigen naam… Altijd!

Natuurlijk zijn niet alle anonieme reacties van deze kwaadaardige aard. En dat anoniem je mening geven zijn voordelen heeft is wel duidelijk. Maar soms lijkt het alsof er op Apeldoorn Direct onder de vlag van de vrijheid van meningsuiting een wedstrijd aan de gang is om zoveel mogelijk te choqueren.

Anoniem, of zonder naam, is het wel zo makkelijk een discussie te laten ontsporen of met modder te gooien, het verlaagt de drempel van het betamelijke. Anoniem speel je makkelijker op de man dan op de bal. Bovendien heeft een anonieme reactie geen enkele betrouwbaarheid omdat mensen die anoniem reageren zich kunnen voordoen als iemand anders dan wie ze eigenlijk zijn. Ik heb dit op Apeldoorn Direct ook geconstateerd. Ik zal mij onthouden van het noemen van namen. Feit blijft wel dat het hierdoor niet mogelijk is om te achterhalen binnen welke context deze persoon reageert, omdat je niet weet wie die persoon is of welke pet hij op heeft. Al kun je dit laatste wel meestal uit de inhoud van de reactie halen.

Mijn vraag aan de Apeldoorn Direct lezer is: wat is uw mening over anoniem ‘op de man’ reageren? En wees zo eerlijk, geef geen anonieme mening.

Onze nieuwsbrief

Elke maandag ons nieuws in de mail?

Meer lezen over stad

REACTIES

Elke maandag ons nieuws in de mail?