Apeldoorn bakt er niets van, of wel?!

Woensdag 15 juni 2011

Door Redactie

Weg met alle voorschriften! Niet langer gaat de gemeente zeggen: ‘gij zult dit’ of ‘gij zult dat’. Nee, daar stoppen we mee. Wat we wel wel gaan doen is verleiden. En dat doen we voornamelijk door visuele hoogstandjes en verbeelding. Als het aan landschapsarchitect Harro Jong ligt, ontwerper van het ‘Groot Apeldoorns Landschaps Kookboek’ is dit de nieuwe koers van de gemeente op het vlak van de ruimtelijke ordening. En ook onze wethouder lijkt daar zeer vastberaden in te zijn.

Vorige week is het Groot Apeldoorns Landschaps Kookboek gepresenteerd aan de gemeenteraad. Ik was daarbij aanwezig als fractievertegenwoordiger. Ik moet bekennen dat ik dit kookboek met veel plezier heb gelezen. Het is gevuld met visie, ondersteund door prachtige fotografie. Het is duidelijk dat er een gedegen studie aan vooraf is gegaan. Wanneer je door dit boek bladert zie je weer hoe mooi Apeldoorn eigenlijk is. Anders dan andere documenten met betrekking tot landschapsontwikkeling, heeft dit boekje geen echte juridische basis. En dat geeft direct de mentaliteitsverandering weer van onze gemeente. Het collegewerkprogramma Veerkracht en Verbinding staat vol met ambitie, maar de rol van de overheid daarin is zeer bescheiden. Met andere woorden; we laten meer los en geven de ruimte aan de Apeldoornse samenleving. Het landschappelijk kookboek is in die zin dan ook een echte handreiking; het laat zien hoe het kan, maar niet hoe het persé moet. Natuurlijk zijn er nog wel juridische kaders in de bestemmingsplannen en het beeldkwaliteitsplan, het moet geen complete chaos worden. Maar er wordt wel een stukje rechtszekerheid losgelaten.

Hoe het allemaal precies gaat uitpakken kan alleen de toekomst uitwijzen. Zoals onze wethouder Rob Metz het verwoordde: ‘eigenlijk moet je er ook op vertrouwen dat het fout kan gaan’. Wij als ChristenUnie zijn van oudsher voorstander van een beperkte overheid. Dit betekent niet dat wij een blind vertrouwen hebben in het individu, maar wij hechten wel sterke waarde aan maatschappelijke verbanden. En persoonlijk geloof ik dat ook op het vlak van de ruimtelijke ordening, instellingen, bedrijven en organisaties met goede ideeën kunnen komen. Dit laat het boekje ook zien, er zijn al bedrijven die met creatieve input komen voor het Apeldoorns landschap.

Ik hoop dat het boek prachtige recepten mag opleveren, die ook ter voorbeeld mogen zijn voor andere gemeenten. Apeldoorn heeft in ieder geval de juiste ingrediënten!

– Alex van Wijhe, fractievertegenwoordiger ChristenUnie

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.000 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!