Apeldoorn beleeft toeristische groei in 2023

Maandag 17 juni 2024

Door Redactie

Apeldoorn zag in 2023 een forse stijging in het aantal toeristen. Dit blijkt uit het rapport ‘Toeristisch Bezoek aan Steden 2023’. Het aantal bezoeken aan Apeldoorn steeg met 23%, terwijl het aantal unieke bezoekers met 29% toenam vergeleken met 2022.

Populaire activiteiten

Winkelen voor plezier is de grootste trekpleister in Apeldoorn, goed voor 22% van de bezoeken. Daarnaast zijn musea, tentoonstellingen en galerieën verantwoordelijk voor 16% van het toerisme, terwijl 12% van de bezoekers komt om te lunchen of dineren in de lokale restaurants en eetcafés. Deze diversiteit aan activiteiten maakt de stad aantrekkelijk voor een breed publiek.

Cultuur en natuur

Een uniek kenmerk van Apeldoorn is de combinatie van stedelijke en natuurlijke attracties. Veel bezoekers combineren hun stadsbezoek met een trip naar de omliggende natuurgebieden, wat Apeldoorn een perfecte balans geeft tussen stedelijke voorzieningen en natuurlijke schoonheid.

Consistente bezoekersstromen

Gedurende het jaar trekt Apeldoorn een consistent aantal bezoekers, met een piek in het derde kwartaal. Gemiddeld geven bezoekers €60 per persoon uit, voornamelijk aan horeca en winkels.

Onderzoeksachtergrond

Het rapport ‘Toeristisch Bezoek aan Steden 2023’ biedt inzicht in toeristisch bezoek aan 33 Nederlandse steden, waaronder Apeldoorn. Het onderzoek is uitgevoerd door NBTC (Nederlands Bureau voor Toerisme & Congressen) en maakt gebruik van gegevens verzameld via het NIPObase panel.

Panelleden beantwoorden vier keer per jaar vragen over hun stedelijke toeristische of recreatieve bezoeken in de afgelopen drie maanden. De resultaten zijn gewogen op representatieve verhoudingen voor geslacht en leeftijd van de Nederlandse bevolking van 18 jaar en ouder, wat zorgt voor betrouwbare resultaten en benchmarking tussen steden mogelijk maakt.

Toekomstperspectief

De toenemende toerismecijfers benadrukken de aantrekkingskracht van Apeldoorn. De stad blijft een belangrijke toeristische bestemming in Nederland dankzij de rijke mix van cultuur, natuur en winkelmogelijkheden. Apeldoorn blijft de topbestemming voor zowel dagjesmensen als vakantiegangers.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.300 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!