Apeldoorn net buiten top 10 beste gemeenten voor elektrisch rijden

Woensdag 22 mei 2024

Door Kevin van Es

Als je een elektrische auto bezit, is het belangrijk om voldoende laadpunten in je omgeving te hebben. Laadpaalwijs deed onderzoek naar de laadmogelijkheden in de grootste gemeenten van Nederland. Hierin eindigt Apeldoorn op de elfde plek. Er wordt vooral hoog gescoord op het aantal snellaadpunten.

Uit onderzoek blijkt dat de gemeente Haarlemmermeer de hoogste score behaalt in vergelijking met andere Nederlandse gemeenten wat betreft elektrische auto’s. Leeuwarden en Emmen zijn daarentegen het minst aantrekkelijk voor elektrische auto’s. Beide gemeenten hebben een lage laadpuntendekking en relatief weinig laadpunten per 10.000 inwoners vergeleken met andere gemeenten.

Laadpunten

Volgens dit onderzoek heeft de gemeente Apeldoorn 80 oplaadpunten per 10.000 inwoners, waarmee ze op de 25ste plek, net onder Ede en boven Haarlem, eindigen. Als je het aantal laadpunten per 10.000 inwoners bekijken, steekt Haarlemmermeer met kop en schouders boven de rest uit. Ook ’s Hertogenbosch, Amsterdam, Utrecht en Rotterdam scoren bijzonder goed.

Snellaadpunten

Als het aankomt op het aantal snellaadpunten in Nederland scoort Apeldoorn (met 5,11 snellaadpunten per 10.000 inwoners) wel behoorlijk hoog, we eindigen zelfs bij de beste drie. Alleen Haarlemmermeer (5, 72) en Dordrecht (5,56) doen het net iets beter.

Laadpuntengroei

Qua groei in het aantal laadpunten is Apeldoorn de afgelopen 4 jaar met 193 procent gestegen, hiermee scoort Apeldoorn vrij gemiddeld. In de afgelopen vier jaar (tussen 31 maart 2020 en 31 maart 2024) is het aantal laadpunten het sterkst gestegen in Maastricht en Venlo. Maastricht zag een toename van maar liefst 354%, terwijl Venlo een groei van 337% kende. Beide gemeenten hebben echter nog steeds een relatief laag aantal laadpunten per 10.000 inwoners, wat erop wijst dat Limburg bezig is met een inhaalslag.

Laadpaaldekking

Bij de cijfers van de laadpuntendekking kunnen diverse conclusies worden getrokken. Een van die conclusies is dat Apeldoorn niet heel hoog scoort. 19 procent van de rasters is niet gedekt. Amersfoort, Zoetermeer en Leiden scoren het beste, wat betekent dat deze gemeenten volledig gedekt zijn door laadpunten. Dit betreft alleen gebieden waar een laadpunt noodzakelijk is, maar nog ontbreekt.

Bekijk het volledige onderzoek op de site van Laadpaalwijs.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!