Apeldoorn compenseert ‘eigen bijdrage GGz’ voor kwetsbare groepen

Woensdag 11 juli 2012

Door Redactie

D&R Fotografie

Mensen die een beroep doen op geestelijke gezondheidszorg moeten sinds januari 2012 een eigen bijdrage betalen. Voor twee groepen blijkt dit urgente problemen op te leveren. De gemeente Apeldoorn heeft daarom besloten om de kosten voor deze mensen, 200 euro per jaar, te compenseren. Het gaat om daders huiselijk geweld, die gebruik maken van vrijwillige daderhulpverlening en om mensen met een heel laag inkomen die voor hun drank- of drugsproblemen worden verwezen naar verslavingskliniek de Wending.

Door de invoering van de eigen bijdrage haken daders van huiselijk geweld af in het zorgtraject. Daardoor ontstaat een groot risico, omdat snelle hulpverlening aan daders cruciaal is. Mensen met een heel laag inkomen die verwezen worden naar de verslavingskliniek De Wending kunnen de eigen bijdrage GGz van 200 euro niet betalen. Deze eigen bijdrage wordt gevraagd naast een eigen bijdrage voor verblijf in de instelling van 145 euro per maand. Voor beide groepen is nu compensatie van deze eigen bijdrage geregeld.

“We hebben te maken met een erg kwetsbare groep inwoners,” aldus wethouder Paul Blokhuis. “Als we deze maatregel niet nemen, volgen er serieuze consequenties voor de patiënten zelf, maar ook voor hun omgeving en uiteindelijk de samenleving”. De totale kosten op jaarbasis schat de gemeente op ruim 30.000 euro. De maatregel is van tijdelijke aard. Blokhuis: “We verwachten dat het kabinet voor 2013 met verzachtende maatregelen rond de eigen bijdrage zal komen”.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!