Apeldoorn heeft twee nieuwe voorleeskampioenen

Vrijdag 24 februari 2017

Door Redactie

CODA

Julia Mollee (Sint Victor) en Lieke Nijhof (Koningin Juliana) zijn de nieuwe voorleeskampioenen van Apeldoorn. Afgelopen zaterdag en woensdag lieten twintig schoolkampioenen op het podium in CODA horen wie het beste kon voorlezen. Het publiek moedigde alle leerlingen flink aan en werd getrakteerd op spannende, vrolijke, grappige en mooie fragmenten. Julia en Lieke mogen nu Apeldoorn vertegenwoordigen in de halve finale van de Nationale Voorleeswedstrijd.

Spannend was het zeker tijdens beide kwartfinales. Hoewel het ene kind wat nerveus was en de ander misschien wat sneller las dan gewoonlijk, was het voorlezen van ongekend hoog niveau. “Julia Mollee trok het publiek met haar fragment uit het boek Virus van Mirjam Mous mee in het verhaal en maakte iedereen nieuwsgierig naar het boek. Je zat er helemaal in!”, aldus juryvoorzitter Marion Wiering (leesconsulent bij CODA). Het was voor de jury zeker geen eenvoudige opgave een keus te maken uit alle kandidaten. Allemaal hadden ze hun eigen kwaliteiten en dat ze allemaal op school voorleeskampioen waren, kon de jury zich goed voorstellen.
De jury was erg enthousiast over Lieke Nijhof die voorlas uit De waanzinnige tandarts van David Walliams. Wiering: “Ze leest erg goed voor in een heel mooi en rustig tempo, maar daar waar het nodig was paste ze dat prima aan. Ze durfde in de stilte naar het publiek te kijken en begrijpt wat ze voorleest.”
 
Ook voor de supporters was er een wedstrijd. Tijdens de jurypauzes werd de Apeldoornse Aanmoedigings Prijs, de zogenaamde AAP, uitgereikt aan de leerlingen die het fraaiste spandoek en/of de mooiste yell hadden voor hun schoolkampioen. Dit jaar wonnen de Parkenschool en de Koningin Juliana de apen voor hun creaties.
 
Samen met zes andere plaatselijke winnaars uit de regio Noord-Veluwe gaan Julia en Lieke naar de halve finale van de Nationale Voorleeswedstrijd. Deze heeft plaats op woensdag 15 maart aanstaande in CODA. Na deze ronde volgt de Gelderse finale, alvorens de landelijke finale op 17 mei in Amstelveen wordt gehouden.
 
De Nationale Voorleeswedstrijd is een initiatief van Stichting Lezen in samenwerking met de openbare bibliotheken en wordt financieel mogelijk gemaakt door Stichting Lezen. De kwartfinales, halve finales en provinciale finales worden georganiseerd door medewerkers van de openbare bibliotheken en de Provinciale ondersteuningsinstelling.

Onze nieuwsbrief

Elke maandag ons nieuws in de mail?

Meer lezen over stad

REACTIES

Elke maandag ons nieuws in de mail?