Apeldoorn is gezakt in de top tien groenste steden van Nederland

Dinsdag 28 februari 2023

Door Redactie

Apeldoorn is dit jaar op de negende plaats geëindigd in de top tien groenste steden van Nederland, volgens de Groenste Stad Challenge van Sweco, Husqvarna en NL Greenlabel. De Groenste Stad Challenge is begonnen in 2021 en helpt gemeenten hun groene ambitie te realiseren.

De Groene Stad Challenge

Tijdens de vorige editie eindigde Apeldoorn nog net buiten de top vijf, op plek zes. Dat betekent dus dat Apeldoorn nu drie posities is gezakt in het klassement. In totaal zijn 123 gemeenten, waaronder 20 nieuwe, geanalyseerd op de kwaliteit en hoeveelheid groen binnen de bebouwde kom. De Groene Stad Challenge heeft het groen en groen potentieel in de woonomgeving van ruim 6,7 miljoen inwoners in 698 plaatsen en 4.430 Nederlandse buurten in kaart gebracht.

Groenpotentie in Nederland

Er is veel groenpotentie binnen Nederlandse steden en dorpen. Joeri Meliefste is expert stedelijk groen en benoemt in een persbericht van Sweco de zinloze verharding in Nederland: “In de 123 gemeenten die wij onder de loep namen een kleine 9,4 miljoen vierkante meter aan zinloze verharding. Denk aan veel te brede stoepen en versteende hoeken en pleintjes. Al deze zinloze verharding biedt enorme kansen voor verdere vergroening, bijvoorbeeld om hittestress, wateroverlast of verdroging tegen te gaan, maar ook om verblijfskwaliteit en gezondheid te verbeteren en de biodiversiteit in de stad een impuls te geven.” Andere vergroeningsmethoden die Sweco noemt zijn het vergroenen van parkeervakken, het plaatsen van meer bomen en het vergroenen van platte daken.

Vergroening in Apeldoorn

Dat Apeldoorn is gezakt betekent niet dat er niets is gebeurd. De gemeente Apeldoorn heeft de afgelopen jaren verschillende plannen bedacht, en een aantal daarvan al uitgevoerd, om te vergroenen. Zo schreven we eerder al over de tegeltaxi en de verloting van 1.000 bomen aan inwoners van Apeldoorn, twee acties die bijdragen aan het vergroenen van de tuinen van inwoners. Ook de binnenstad wordt steeds groener, denk maar aan de Klimaatstraat. Het plan van Gemeente Apeldoorn is om de binnenstad van Apeldoorn de komende 15 jaar te veranderen tot het Stadspark van Apeldoorn. Een plan waar inwoners van Apeldoorn ook inspraak hadden.

De uitslagen

Niet alleen de gemeente Apeldoorn is gezakt op de lijst, ook de gemeente Zeist en Nieuwegein hebben hun plek verloren. De gemeente Assen komt als nieuwkomer meteen binnen op nummer één. In het klassement voor de groenste provincies is Gelderland op de derde plek geëindigd en is Drenthe de grote winnaar. De gehele uitslag van de Groene Stad Challenge 2022 staat op hun website.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!