Apeldoorn wijst acht nieuwe jonge monumenten aan
Door Redactie
De gemeente Apeldoorn heeft acht gebouwen, gebouwd tussen 1970 en 1990, uitgeroepen tot monumenten om het stadsbeeld en de identiteit van de stad te behouden. Deze gebouwen, samen met vier als beeldbepalend aangewezen panden en zeven woonbuurten met een beschermde status, weerspiegelen een cruciaal hoofdstuk in de geschiedenis van Apeldoorn.
Groeispurt in de jaren ’70 en ’80
De snelle groei van Apeldoorn begon in de jaren ’60 met de komst van overheidsinstellingen zoals het Rijkscomputercentrum. Om de toestroom van nieuwe inwoners op te vangen, werden wijken zoals Zevenhuizen en De Maten ontwikkeld. Dit zorgde voor een transformatie van Apeldoorn van een dorp naar een stad, compleet met nieuwe voorzieningen zoals een stadsbibliotheek.
Unieke architectuur behouden
De architectuur uit deze decennia is kenmerkend en valt op door haar bijzondere ontwerp en materialen. Voorbeelden hiervan zijn het kantoorgebouw ‘De Heeze’ en de ‘Versprongen woningen’ in De Maten. Deze en andere gebouwen vormen nu een beschermd deel van de ‘collectie Apeldoorn’. Naast de rijksmonumenten, zoals De Parken en Radio Kootwijk, worden deze nieuwe beschermde gebieden gekoesterd vanwege hun unieke architectuur en inrichting.
Voor wie nieuwsgierig is naar de specifieke panden en woonbuurten die nu onder bescherming vallen, biedt de gemeente een overzicht van deze locaties. Daarnaast kunnen eigenaren van een erfgoedpand terecht voor informatie over regelingen en mogelijkheden om hun pand, bijvoorbeeld op het gebied van verduurzaming, aan te passen.