Apeldoorners blij met ‘app-verbod’

Dinsdag 16 juli 2019

Door Redactie

Het is duidelijk. De inwoners van Apeldoorn zijn wel blij met de nieuwe regel die vanaf maandag 1 juli is ingegaan voor fietsers. Op de fiets mag je geen telefoon meer in je hand hebben. Vorige week startte de redactie van Apeldoorn Direct een poll om eens te kijken hoe de Apeldoorners hier tegenaan kijken. En daaruit blijkt dus dat er veelal positieve reacties binnenkomen op de nieuwe wet.

Uit onze poll blijkt dat ruim 40% koos voor de optie ‘Heel goed, alles voor de verkeersveiligheid’. Daarnaast vindt 30% van de stemmers dat het een keer tijd werd dat er een verbod kwam voor het bellen en appen op de fiets. Zo’n 11% zegt zelf sowieso nooit de telefoon te gebruiken op de fiets, ook niet vóór de invoering van de nieuwe regel. Iets meer dan 9% heeft naar eigen zeggen inmiddels zelfs al geleerd van het verbod en heeft wel nog de neiging de telefoon uit de broekzak te halen, maar doet het toch niet meer. Er is maar één iemand die bij de poll invulde dat hij/zij zich niks aantrekt van de eventuele boete en toch nog blijft appen op de fiets.

Tegen een paal

Lionel Kistemaker (15) was zelf ook een actief ‘fiets-apper’. ,,Ik vind het heel goed dat dit nu is ingevoerd. Zelf doe ik het ook niet meer nu. Het is veiliger en je leert er dus ook van.” De 32-jarige Mirel Haze leerde al eerder een les, toen ze jaren geleden al ‘append’ tegen een paal aan fietste. ,,Met een zeer borstbeen tot gevolg”, vertelt ze. ,,Nu is dat zere borstbeen niet zo erg, maar ik had ook een ongeluk kunnen veroorzaken. Dan zijn de gevolgen veel groter! Sinds houd ik mijn telefoon altijd in de tas als ik fiets. Dus het verbod nu vind ik heel goed.”

Ouders

Wel zijn veel Apeldoorners bang dat de ouders van eventuele jongeren die een boete krijgen dit geld gaan ophoesten. ,,Dat gaan de jongeren echt niet zelf betalen”, denkt William van Beek. ,,Het innemen van de telefoon lijkt mij een betere straf, laat ze die maar na een maand ophalen op het bureau.” Henny Vierwind ziet dit ook al gebeuren: ,,Goed besluit, als er ook maar handhaving en lik op stuk beleid op volgt en niet de ouders er voor op laten draaien.” Hierop antwoordt Annelies van Wageningen: ,,Het zijn niet alleen jongeren, ook veel jonge ouders, kinderzitjes voor- en achterop.”

Ronald van Esch snapt niet waarom de boete als je appt in de auto nog duurder is. ,,Natuurlijk kun je zeggen dat je daar meer schade mee kunt berokkenen. Maar dan zou het met een vrachtwagen nóg duurder moeten zijn. En dat is niet zo.” Volgens Marian Schuit heeft de nieuwe wet nog weinig effect. ,,Afgelopen week zag ik iemand meteen haar telefoon pakken toen ze op de fiets stapte.” Hetzelfde merkt Yvonne Joffer-Kramer op: ,,Ik zie ze nog steeds appen hoor…” En ook Roza van Manen hoopt dat het nog gaat verbeteren: ,,Ik zie ze hier volop ‘append’ door de straat fietsen of met een scooter.”

Wie toch appt, belt of zelfs de navigatie bedient op de fiets, riskeert een boete van 95 euro.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!