Apeldoorners zetten zich in voor zinkende woonboot Jeannette

Dinsdag 28 april 2020

Door Redactie

Het zijn heftige jaren voor Jeannette Bastiaans. Jaren vol onzekerheid en stress. De woonboot die ze heeft in Nijmegen is aan het zinken. Opknappen of laten slopen en een andere boot kopen kost tienduizenden euro’s. En die heeft ze niet. Vrienden van haar zijn een crowdfunding-actie gestart.

Jeannette is vaak in Apeldoorn te vinden voor de liefde. Inmiddels heeft ze een groot netwerk opgebouwd hier en ze voelt zich in Apeldoorn ook thuis, maar de woonboot is toch ook ‘haar plekje’. De woonbocht kocht ze in 2011. Er was toen niets aan de hand, totdat de gemeente Nijmegen het bestemmingsplan ging veranderen waardoor haar boot, en 8 andere woonboten, daar ineens illegaal lagen. Er volgde een procedure tussen de gemeente en de woonbooteigenaren die maar liefst 7 jaar heeft geduurd.

Nog meer slecht nieuws

Voor Jeannette waren dat 7 jaren van onzekerheid. In december 2019 wordt een nieuwe wet van kracht waardoor de boot er in ieder geval niet meer illegaal ligt. Net als het allemaal een beetje de goede kant op lijkt te gaan…. begint de boot te zinken. Door een combinatie van achterstallig onderhoud, tijdelijke bewoners die de boot als pakhuis hebben gebruikt waardoor deze veel lager is komen te liggen en door een schip dat lang zij afmeert en zoveel water stuwt dat het langzaam de bak inloopt.
Wat nu? De boot opknappen kost teveel geld. Dus dat is geen optie voor Jeannette. ,,De huidige boot zal gesloopt moeten worden en een andere boot moeten worden teruggelegd waardoor zij de ligplaats kan behouden en deze samen met de nieuwe boot kan verkopen”, meldt de initiatiefneemster van de crowdfundingactie. ,,Kosten voor het slopen: 30.000 euro. Daarnaast kost een andere boot 10.000 euro. Kortom: 40.000 euro om te voorkomen dat zij failliet gaat.”

Benefiet

Om geld in te zamelen hielden vrienden van Jeannette voor de hele coronacrisis begon, een benefietavond om geld in te zamelen. ,,Overweldigend gewoon dat onwijs lieve mensen om je heen dit initiatief nemen”, vindt ze. ,,Eigenlijk heb ik er geen woorden voor. Marja Fahner en Anja Slotboom van Art Café Sam Sam hebben deze avond georganiseerd en mogelijk gemaakt. Verder waren er super lieve artiesten die de moeite en tijd wilde nemen om mij te steunen.”
Ze geeft aan dat het voor haar een hele emotionele avond was. ,,Ik ben altijd onafhankelijk geweest en nu ineens sta je in middelpunt van belangstelling en wist niet goed hoe ik hier mee om moest gaan. Heel emotioneel ook, omdat mijn tweelingbroer heel ernstig ziek was en op dat moment op de IC lag. Verder was de avond ook overweldigend door de onwijs lieve giften van mensen. Ook vanuit hoeken waarvan ik het nooit verwacht had.. Er waren zelfs mensen vrijwillig aan het werk bij Sam Sam speciaal voor mij.”

Dankbaar

De coronacrisis heeft de situatie voor Jeannette nog zwaarder gemaakt. Haar inkomsten zijn gehalveerd, terwijl het ponton waarop de woonboot nu al 2 maanden ligt haar 845 per week kost. ,,Dit omdat verzekering en de bank dwars liggen. Daarnaast zit ik klem met acties ondernemen.”
Ze weet niet zo goed hoe ze moet verwoorden hoe ze er zelf onder is. ,,Ik vind het moeilijk uit te leggen wat er op dit moment allemaal door me heen gaat”, vertelt Jeannette. ,,Die 40.000 euro… ik verwacht niet dat we dat bij elkaar krijgen, maar dit is al meer dan fantastisch. Wat ik al zei, zoveel lieve giften; ik ben vreselijk dankbaar.”

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door Kevin van de redactie
Meer dan 1.900 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!