ApeldoorNEXTra, wat moet je d’r mee!

Zaterdag 5 maart 2011

Door Ragrenner

Dat kleurrijke blad krijg ik elke maand door de brievenbus geschoven. Mooie plaatjes, dat wel, zelfs een soort Memory-spel op de voorkant deze maand, maar wat ik er verder mee moest? Sinds vandaag ben ik er achter, het staat er gewoon op wat je er mee moet doen!


Zal wel komen door de column van Olaf-Marijn de Leur over serendipiteit die ik, blij als een kind, in plaats van alleen bekijken nu ook gelezen heb! Flauwe woordspeling trouwens, Spiritualitijd, dat had ik dan weer liever niet gelezen.
Maar een mooi begrip, se-ren-di-pi-teit. Heb er veel over gelezen en wordt ook wel vergeleken met de Aha-Erlebnis. Het valt m.i. makkelijk te verklaren. Als je een probleem wilt oplossen komen altijd eerst de meest voor de hand liggende zaken in je op wat vreemd is overigens want als het voor de hand zou liggen waren er een stuk minder problemen. Het is dus eerder een proces van uitsluiten dan een oplossing bedenken! Als alles wat je kon bedenken de revue is gepasseerd heb je een “schone kop” en ontstaat er letterlijk ruimte voor iets nieuws.
Een slimmere manier om een probleem te tekkelen is het in te brengen in een breinstorm bijeenkomst en dan niet met “gelijkgerichten”  maar juist zo divers mogelijk. Kreeg ooit een boekje daarover, “Het Ei van Archimedes”. Daarin werd werd een probleem voorgelegd van een baggerbedrijf dat een aantal koraalriffen moest afgraven maar waarbij de “tanden” van de baggerbakken steeds braken. Aanwezig waren, de baggeraar uiteraard, een oud legerkolonel en een bioloog. De uiteindelijke oplossing kwam van de koffiedame die het gesprek zijdelings aanhoorde. Zij was niet “belast” met de kennis van de drie heren en had dus alle ruimte in haar kop om de dingen ze hoorde te combineren.

Ik zoek trouwens nog steeds een manier om slapend rijk te worden, wie komt er bij mij op de koffie?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.000 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!