Apeldoornse cultuur- en erfgoedinstellingen kunnen coronanoodsteun aanvragen

Woensdag 18 november 2020

Door Amrutha Mol

Archief Apeldoorn Direct

Corona heeft veel invloed op de cultuursector. Veel initiatieven konden niet doorgaan. Veel instellingen missen daardoor inkomsten of moesten extra kosten maken om zich aan de maatregelen te houden. Sommige instellingen moeten misschien wel sluiten. Voor die instellingen komt de gemeente van 1 tot en met 31 januari met de Subsidieregeling Coronanoodsteun Cultuur en Erfgoed Apeldoorn. Dit is dus een andere regeling dan de regeling die de lokale ondernemers krijgen.

Subsidie voor kleine instellingen

“We zien het afgelopen jaar dat er veel aandacht is uitgegaan naar de grote culturele instellingen”, zegt wethouder Detlev Cziesso van kunst en cultuur. “Hiervoor zijn gelukkig inmiddels al tal van regelingen. Voor de kleine instellingen en verenigingen is alleen tot nu toe weinig aandacht geweest. Terwijl zij juist zo belangrijk zijn voor de leefbaarheid van onze gemeente.”

Om te voorkomen dat de cultuur- en erfgoedinstellingen omvallen komt de gemeenten met deze regeling. “We zien dat veel kleine verenigingen afhankelijk zijn van contributie inkomsten maar ook van activiteiten die zij organiseren. Activiteiten die veelal niet door konden gaan het afgelopen jaar. En het zou heel zonde zijn als nu goedlopende verenigingen omvallen. Het zijn aparte tijden voor veel culturele instellingen. Daarom willen we ze steunen. Kunst en cultuur brengt mensen samen en maakt de stad leefbaar.”

Coronapot

Er wordt geld vrij gemaakt voor deze subsidie regeling, dat geld komt ook uit Den Haag. Dat geld krijgt de gemeente tot 31 december 2020. Er is dus een potje voor coronahulp. “Wij horen de moeilijkheden die organisaties hebben en we willen juist de kleinere culturele instellingen steunen”, vervolgt hij. “We investeren hierbij in andere culturele instellingen dan bijvoorbeeld de grote instellingen in Apeldoorn. Maar we willen kleine projecten en grote projecten wel samen verbinden, zodat we na corona een frisse start kunnen maken. We hebben hier dus extra aandacht voor de projecten die van onderop komen. De plannen voor kunst en cultuur lagen er al voor de corona periode en er wordt misschien meer geld beschikbaar gemaakt als deze regeling goed ontvangen wordt.”

Eisen voor subsidie

Om in aanmerking te komen voor noodsteun, moeten de organisaties aangeven hoeveel hun netto schade in 2020 is geweest door de coronamaatregelen. De gemeente vergoed maximum 80% van de netto schade. Alle informatie over de noodsteunregeling en de complete voorwaarden zijn te vinden op www.apeldoorn.nl/subsidies. Noodsteun aanvragen kan vanaf 1 januari tot en met 31 januari 2021.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door Nikki van de redactie
Meer dan 1.500 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!