Apeldoornse Fotografie Biënnale 2012, de eerste bijeenkomst

Donderdag 31 maart 2011

Door StrangeArt

Afgelopen woensdag was de eerste bijeenkomst voor medewerkers en vrijwilligers. De avond werd geopend door de kunstwethouder Prinsen. Daarna volgde een  boeiende introductie door Pierre Pennings (Projectleider). Er werd een  toelichting gegeven op het project zelf en geïnventariseerd werd welke bijdrage de professionele en amateur fotografen kunnen leveren. Er waren ca 25 personen aanwezig in het ACEC gebouw. Over de foto biënnale zelf:

De Fotobiënnale Apeldoorn vindt plaats in mei en juni 2012, onderstaande  (voorlopige) projecten moeten worden uitgewerkt:

1.  Vier landenpresentaties
In de Nettenfabriek (nader in te vullen i.s.m. GRID Amsterdam). Apeldoorn neemt in ieder geval het curatorschap voor een Hongaarse bijdrage voor zijn rekening.

2.  1000 meter Fotogoot
Een verhalend zelfportret van de stad door Apeldoornse amateurfotografen in de etalages van de Hoofdstraat (van Station tot aan Caterplein). In elke etalage een foto over de stad die zich spiegelt aan de winkelier.

3.  De ontdekking van Apeldoorn
Samen met de deelnemers nader in te vullen gezamenlijk fotoproject van de Apeldoornse professionele fotogemeenschap in het voormalig ROC-gebouw. We denken aan een satyrische visie in de sfeer van Satiricon, La grande bouffe en de Ontdekking van de hemel. Met Willem Bierman als gastcurator.

4.  Inside of being outside
Wat is stedelijk buitenwonen? Apeldoornse en Gelderse kunstenaars gaan met inzet van uiteenlopende media in Suburbia op zoek naar “de buitenstad” (Berlin Wilmersdorf, Gagny Paris, Sutton burrough of London, Gladsaxe Kopenhagen). I.s.m. kunstenaars uit deze voormalige partnersteden. We vragen de Gemeenschap Beeldende Kunstenaars Gelderland een gastcurator te leveren. Expositie in Museum CODA.

5.  Band on the Run (de jonge vlucht)
Educatief project. Beeldverslag (foto, film enz.) van een kijkonderzoek onder en door jongeren met als thema “Apeldoorn, blijven of weggaan?”, door de hoogste klassen van het Stedelijk Gymnasium (vertrekkers) en afstuderende studenten van Helicon groene opleidingen (regionale blijvers). Locatie: ACECgebouw.

6.  De oude Maat is vol
Multimediaal wijkproject over de eerste vernieuwingsgolf in bloemkoolwijk De Maten. Het Matenpark gaat op de schop en de eerste renovatieprojecten staan op de rol. Met de schoenendoos met oude foto’s van de oudste oorspronkelijke bewoners als basis. In samenwerking met de wijkraad en wijkcentrum De Stolp in De Maten.

7.  Billy the Bull
Een aantal kunstenaar-fotografen krijgt opdracht voor het maken van billboards en banners voor de tijdelijke inrichting van de openbare ruimte.

8.  Ook dit is Apeldoorn
Artistiek en inhoudelijk sterke projecten die amateurs en professionals zelf inbrengen en die bijdragen aan een sterk totaalbeeld van de Fotobiënnale krijgen de ruimte. Met ondersteuning van het Expertisecentrum. We zoeken er de best passende tentoonstellingslocatie bij.

Na de toelichting op deze projecten, zijn er per project werkgroepen gevormd, deze werkgroepen brengen verslag uit tijdens de 2e bijeenkomst 

Voor diegenen die alsnog belangstelling hebben: elke 2e woensdag van de maand  (20.00 uur) is er in het ACEC gebouw een bijeenkomst. (Nog) meer weten?, zie de site van de Foto biënnale: http://www.fotobiennale.nl/

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.000 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!