Apeldoornse kinderen ‘staren zich blind’ op kleine schermpjes

Donderdag 5 maart 2020

Door Amrutha Mol

In het landelijke nieuws kwam onlangs naar voren dat steeds meer jonge kinderen zich ‘blind staren’ op kleine schermpjes. Dat komt doordat ze voor lange tijd op korte afstand kijken. Hierdoor gaan hun ogen, en dus ook hun zicht, achteruit. De kans dat ze ernstig bijziend worden is hierdoor groter. Dit is in Nederland een toenemend probleem en ook in Apeldoorn zijn er jongeren en kinderen die te maken hebben met ernstige bijziendheid. De Apeldoornse Bart heeft last van myopie en vertelt zijn verhaal hier.

In Apeldoorn kan je nu de ogen van je kind gratis laten meten bij verschillende opticiens in Apeldoorn. Dit is onderdeel van de ‘Oogcheck-weken’ die duren tot vrijdag 13 maart. Deze weken zijn er, omdat steeds meer jongeren en kinderen bijziend worden. Dat betekent dat steeds meer kinderen niet scherp kunnen zien op verre afstand. Met een chique woord wordt dit ook wel ‘myopie’ genoemd. Contactlensspecialiste Anthoinette Jothmann vertelt wat myopie inhoudt: ,,Myopie is een mooi woord voor bijziendheid. Het oog is te lang waardoor het beeld voor het netvlies, je beeldscherm, valt en dus onscherp is.” Maar hoe kun je zorgen dat je dan wel scherp ziet, vraag je je af? ,,Met een bril of contactlenzen zorg je ervoor dat het beeld naar achter verplaatst wordt en dus scherp gezien wordt”, vervolgt Anthoinette.

Apeldoornse jongeren en myopie

Bij een hogere min sterkte vanaf -6.00 is er sprake van hoge myopie of ernstige bijziendheid. Bart (16 jaar) uit Apeldoorn heeft last van myopie en deelt graag zijn verhaal: ,,Ik heb al een bril sinds ik 9 jaar ben, maar mijn sterkte is in de loop der jaren toch flink achteruit gegaan. Ik heb nu sinds 2 jaar speciale lenzen die de groei van mijn oog remmen.” Vaak is myopie erfelijk bepaald en is de kans dus groot dat er in de familie van Bart ook mensen met een hoge min sterkte zijn: ,,Dat klopt, mijn moeder Marijke heeft ook slechte ogen. In haar tijd was er nog niet zo heel veel bekend over myopie en dat is ook een mogelijke oorzaak van haar netvlies loslating in 1999” , legt Bart uit.

Jongeren en kinderen met een Aziatische achtergrond en mensen bij wie bijziendheid in de familie zit, hebben een verhoogde kans op myopie. Daarom is het belangrijk om 1 of 2 per jaar de ogen van je kind te laten checken. Zo blijf je op de hoogte van de ontwikkelingen van het oog. Bart heeft ook een oogmeting gedaan en vertelt: ,,Bij mijn laatste oogmeting bleek dat mijn ogen heel snel achteruit gingen. Mijn ogen groeiden te hard waardoor mijn zicht verslechterde. Mijn oog was, bij de laatste meting, al 27 millimeter lang. Omdat bijziendheid bij mij in de familie zit ben ik meteen doorverwezen naar de oogarts. De oogarts constateerde een verhoogde kans op netvlies loslating. Dat was het moment dat ik begonnen ben aan speciale lenzen.”

Speciale lenzen

Contactlensspecialiste Anthoinette Jothmann legt iets meer uit over de lenzen die te gebruiken zijn bij myopie: ,,Je hebt daglenzen en nachtlenzen. Kinderen tot 12 jaar krijgen daglenzen. Daarna is het afhankelijk van wat de ouders en het kind willen. De myopie lenzen zorgen ervoor dat de groei van het oog geremd wordt.” Bart heeft ook speciale lenzen en vertelt: ,,Ik merk dat ik wel wat beter zie met deze lenzen. Eerst had ik een soort randje om mijn zicht maar met bril had ik hier veel meer last van. Met de lenzen is dat minder geworden dus dat is mooi.”

Doordat veel jongeren en kinderen op steeds jongere leeftijd langer dichtbij kijken en op beeldschermen kijken groeien de ogen harder. Dit kan leiden tot myopie. Je kan je ogen een beetje helpen door de 20-20-2 regel toe te passen. Dat betekent dat je, na 20 minuten op je beeldscherm te kijken, even 20 seconden naar buiten kijkt. Of in ieder geval ver voor je uit kijkt. Daarnaast is het belangrijk om 2 uur per dag buiten activiteiten te doen.

Bart legt uit hoe de 20-20-2 regel voor hem werkt: ,,De oogarts heeft mij wel de 20-20-2 regel uitgelegd, maar het lukt niet altijd om deze te hanteren.” Zijn er manieren om de 20-20-2 regel makkelijker aan te houden? Contactlens specialiste Anthoinette Jothmann legt uit: ,,Je kunt een alarm instellen en na 20 minuten op je beeldscherm kijken even een pauze nemen en ver weg kijken. Misschien als je YouTube kijkt, op de tv streamen in plaats van op je mobieltje. Daarnaast is het verstandig om fietsend of lopend naar school te gaan en om in de pauzes niet je mobiel erbij te pakken maar lekker naar buiten te gaan.”

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!