Apeldoornse restaurants steeds sneller vol met Kerst

Woensdag 25 december 2019

Door Amrutha Mol

Kerst is elk jaar weer een feest, een bijzondere gelegenheid en dus ook een goed moment om samen met vrienden en/of familie lekker uit eten te gaan. Iedereen heeft zo zijn of haar eigen restaurant-voorkeur en kijkt er dan ook naar uit om een avondje in de watten gelegd te worden. Maar je moet er elk jaar steeds vroeger bij zijn, want ook de meeste Apeldoornse restaurants zitten steeds sneller vol.

Reserveringen in september

Eerder berichtte RTL Nieuws dat er steeds meer mensen zijn die in september al een plekje in hun favoriete restaurant reserveren voor de kerstdagen. In september reserveren voor de kerstdagen, is dat niet een beetje vroeg? Niet als je het vraagt aan een woordvoerder van het Apeldoornse restaurant van der Valk Cantharel: ,,Dit jaar kwamen de eerste kerstreserveringen in augustus al binnen. Net als voorgaande jaren zijn mensen er vroeg bij. We merken ook dat mensen steeds eerder een tafel reserveren voor de kerstdagen. Dat komt, denk ik, doordat wij een vrij toegankelijk restaurant zijn voor verschillende mensen. Jonge gezinnen maar ook oudere stellen en grotere groepen kunnen bij ons genieten van een kerstdiner.” Maar voor dit jaar zit restaurant de Cantharel al vol.

Het Apeldoornse restaurant Poppe zit ook al bijna vol, meldt een woordvoerder: ,,Wij hebben nog maar een paar plekjes over, maar deze raken ook al snel vol. In september kwamen de eerste reserveringen al, dat was voorgaande jaren ook al zo. We zitten zo snel vol, omdat wij een luxe en hoogstaand restaurant zijn.” Dominique van Westerneng van restaurant De Beren in Apeldoorn moet lachen bij het horen van deze vraag en zegt: ,,Wij zitten echt tjokvol met de kerstdagen! Op kerstavond hebben we 210 reserveringen en voor beide kerstdagen hebben we 270 reserveringen. Dit is onze tweede Kerst hier in Apeldoorn, maar vorig jaar zaten we ook al rond half november vol. Dit komt doordat het een landelijk bekend concept is, we zitten op een bekende locatie, we kunnen een hele brede doelgroep bedienen en daardoor zitten we denk ik zo snel vol met kerst.

Zelf koken of uit eten

Sommige mensen gaan het liefst uit eten en laten zich een avond culinair verwennen. Het mooie is, dat je de afwas niet zelf hoeft te doen. Anderen gaan liever lekker thuis koken. Bij veel mensen verschijnt de gourmetplaat op tafel of wordt er een lekker biefstukje bereid. 1 ding hebben de restaurants en supermarkten gemeen: ze willen het ons allebei zo makkelijk mogelijk maken.

Daarom kun je bij steeds meer supermarkten feestelijke (bijna) kant-en-klare kerstmaaltijden kopen. Wat merken de Apeldoornse restaurants van deze trend? Restaurant de Cantharel ondervindt geen concurrentie van de supermarkten: ,,We hebben een hele andere doelgroep dan de supermarkt. Onze doelgroep gaat voor beleving en een zorgeloos verwen moment. Mensen die liever thuis op hun gemakje koken gaan eerder naar de supermarkt dan naar ons.” Restaurant Poppe sluit zich daarbij aan en zegt: ,,Mensen gaan met kerst uit eten, omdat ze verwend willen worden, ze hebben geen zin om zelf uren lang in de keuken te staan en daarom gaan ze lekker uit eten.”

Dominique van Westerneng van de Beren merkt juist dat er steeds meer mensen met Kerst uit eten gaan: ,,Volgens mij gaan er juist steeds meer mensen uit eten met kerst. Tenminste, het is toch een beetje traditie dat mensen op eerste kerstdag uit eten gaan en tweede kerstdag lekker thuis koken. Maar zelf hebben we bij De Beren geen concurrentie van de supermarkten. We merken juist dat het gasten aantal met kerst steeds hoger wordt door de jaren heen.”

Wat staat er op het menu?

Van speciale kerstmenu’s tot Veluwse menu’s, er is keuze genoeg. Zo heeft restaurant de Cantharel heeft een speciaal kerstmenu met streekproducten: ,,We hebben veel wild, waaronder hert en wild bouillon. We hebben juist voor veel Veluwse streekproducten op ons kerstmenu gekozen, omdat dat onze onderscheidende factor is. We merken ook dat de Veluwse gerechten echt favoriet zijn bij onze gasten. Naast het feestelijke kerstmenu hebben we ook een standaard menu met een breed aanbod aan vegetarische gerechten.”

Restaurant Poppe heeft een breed menu met vis- vlees- en vegetarische gerechten. Wel is de samenstelling elk jaar anders. Van al die menu’s moeten er wel een paar favoriete gerechten bij zitten, bij restaurant De Beren in ieder geval wel: ,,Bij ons zijn de tomatensoep, de carpaccio en de hertenbiefstuk de favorieten. We hebben een kerstmenu of a la carte menu, in elk geval hebben beide menu’s een winters tintje. Mensen die vegetarisch of veganistisch eten, kunnen bij ons uit meer dan 10 gerechten kiezen. Daarom zijn wij ook zo aantrekkelijk voor mensen met specifieke eetwensen”, zegt Dominique van Westerneng.

Wachtlijsten en entertainment

Restaurant de Cantharel heeft geen wachtlijst, maar wel een heel breed aanbod aan entertainment: ,,Er komt een goochelaar en kinderen kunnen naar een speciale ‘kids room’ om te spelen. Voor de liefhebbers is er een huifkar- en wandel tocht. Kortom, er zijn activiteiten voor jong en oud. Bij restaurant Poppe komt er een speciale kerstman langs en is er sprake van een wachtlijst tot op zekere hoogte.

Restaurant De Beren heeft ook geen lange wachtlijst. Dominique van Westerneng zegt daarover: ,,Het heeft geen zin om mensen om een lange wachtlijst te zetten. Daarom kijken wij met gasten wat voor hen het handigste is. Zo komt een jong gezin meestal om 16.00 uur al en vind een grotere familiegroep het geen probleem om rond 18.00 uur te komen. We spreken met de gasten een bepaalde tijd af zodat we meerdere mensen op een avond kunnen ontvangen in ons feestelijk versierde restaurant. We hebben geen speciaal entertainment, onze bediening staat wel met een feestelijke outfit klaar om de gasten te ontvangen. Onder het genot van bekende kerstmuziek en kunnen de mensen bij ons genieten van een heerlijk kerstmaal.”

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!