Apeldoornse staatssecretaris opent rookvrij schoolplein De Eendracht

Woensdag 15 januari 2020

Door Amrutha Mol

Leerplein055-basisschool De Eendracht aan de Beeklustweg vierde vanochtend, woensdag 15 januari, samen met staatssecretaris Paul Blokhuis en wethouder Nathan Stukker dat alle Leerplein055 basisscholen vanaf 1 januari officieel rookvrij zijn. Alle leerlingen van de basisschool verzamelden zich op het schoolplein, waar Paul Blokhuis een praatje met ze maakte. Aan de leerlingenraad stelde hij een aantal vragen over roken zoals: ,,Zouden jullie sneller gaan roken als jullie vrienden dat zouden doen?” Daarop antwoordde de leerlingenraad vastberaden van niet. Blokhuis vertelde de leerlingen ook wat er allemaal in een sigaret zit en wat de gevolgen zijn van roken. Daar schrokken de basisschoolleerlingen zichtbaar van. Hierna werd het, door de leerlingen gemaakte, spandoek onthuld met daarop de tekst: ‘Wij zijn rookvrij’.

Maatregelen voor een rookvrije generatie

Tegenwoordig worden steeds meer plekken in Apeldoorn rookvrij: schoolpleinen, sportclubs, kinderboerderijen en ziekenhuisterreinen. Het streven is om in 2040 een volledig rookvrije generatie te hebben. Op de vraag of we dit streven gaan halen, reageert staatssecretaris Paul Blokhuis vastberaden: ,,Ja daar ben ik heel optimistisch over. Dat hebben we ook afgesproken in het Nationaal Preventieakkoord waar veel organisaties aan meedoen. Ik denk dat het reëel is om zelfs al eerder een rookvrije generatie te hebben. Ik heb goede hoop voor 2040.”

Deze opening is vooral bedoeld om kinderen zo jong mogelijk duidelijk te maken dat roken schadelijk is voor de gezondheid. Paul Blokhuis heeft daarom ook een hele duidelijke boodschap naar de basisschoolkinderen: ,,Ga niet op het schoolplein je eerste sigaret aansteken, want heel veel mensen beginnen op het schoolplein met roken en komen er daarna niet meer vanaf.” Er komen steeds meer maatregelen tegen roken. Zo worden de pakjes sigaretten steeds duurder en wordt de verpakking minder aantrekkelijk gemaakt. ,,We hebben meerdere maatregelen om roken moeilijker te maken: rookruimtes in de horeca gaan weg, terrassen worden steeds vaker rookvrij, sigaretten worden niet meer zichtbaar in de supermarkt verkocht. Daarnaast ben ik met de supermarkten in gesprek om het aanbod van sigaretten in de supermarkt te verbieden. Op 1 april wordt het pakje sigaretten ook duurder en ik wil het eigenlijk nog duurder maken dan een tientje. Nederland komt in het lijstje van landen die meer maatregelen neemt om het roken moeilijker te maken.”

Rokende ouders zijn verleden tijd

Anouk (11) en Evi (12) van de leerlingenraad, van De Eendracht vinden het fijn dat het schoolplein nu rookvrij is. Anouk vertelt: ,,Elke keer als we naar de gym liepen, dan stonden er een paar moeders te roken en daar moesten wij dan doorheen. Dat was gewoon echt niet fijn. Daarom ben ik blij dat we nu een rookvrij schoolplein hebben.” Evi vindt het ook beter dat het schoolplein en daaromheen nu rookvrij is: ,,Die rokende ouders vond ik zo vervelend!” Evi zou er in ieder geval wel wat van zeggen als ze ouders bij het schoolplein in de buurt ziet roken. Anouk vult aan: ,,Ik zou zeggen: ,,U mag hier niet roken dus zou u hier niet willen roken alsjeblieft.” Beide leerlingen zijn zelf niet van plan om te gaan roken: ,,Het is vies en ongezond”, concluderen ze beiden unaniem.

Het goede voorbeeld voor kinderen

Vanaf augustus 2020 is het voor elke school in Nederland verplicht om een rookvrij schoolplein te hebben. Basisschool De Eendracht is daar dus al vanaf 1 januari 2020 mee begonnen en hoopt hiermee op een goede voorbeeld te geven richting leerlingen en ouders. Directeur Maurits Peverelli zegt: ,,Het rookvrije plein past ook bij de maatschappelijke ontwikkeling. Het is een hele passende en natuurlijke maatregel als je kijkt naar de samenleving.”

De Eendracht is al goed bezig om hun leerlingen het verschil tussen gezond en ongezond te leren: ,,Dit was een duidelijke les voor de leerlingen, dat roken heel ongezond is. Daarnaast doen wij ook aan schoolfruit en sporen we kinderen aan om veel te bewegen. We proberen ouders te betrekken in dit proces door ze via ouderavonden en de nieuwsbrief te vertellen hoe ze een kind een gezonde levensstijl kunnen bieden.” Maurits Peverelli heeft veel vertrouwen in het plan voor de rookvrije generatie: ,,Ik heb er heel veel vertrouwen in. Hopelijk bereiken we over een paar jaar, dat mensen zullen zeggen: ‘Mocht je zo kort geleden nog roken op het schoolplein?’. Ik denk dat dat wel goed komt.”

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door Nikki van de redactie
Meer dan 1.500 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!