Apeldoornse top-chef Gerwin Sanders vol lof over Stadsakkers

Vrijdag 1 juli 2016

Door Redactie

Gerwin Sanders, de chef-patron van restaurant Twenty2 aan de Van Kinsbergenstraat timmert flink aan de weg. Onlangs introduceerde hij zijn eigen wijnen met rode en witte druiven van het Wijngoed Gelders Laren. Komende zaterdag, 2 juli, geeft hij acte de presence op het festival Levenslustig van de Stadsakkers aan de Dommeweg in de wijk Zuidbroek.

Sanders verzorgt in de moestuin niet alleen rond 11.15 uur een kookdemonstratie, maar laat ook zien dat je met de groenten en kruiden van de Stadsakkers smakelijke creaties kunt maken. Al een jaar of drie betrekt Twenty2 producten van de Stadsakkers. ,,En daarmee was ik de eerste kok in Apeldoorn.’’

Twenty2 legt de nadruk op streekproducten en werkt met lokale leveranciers. ,,De Stadsakkers passen uitstekend in onze filosofie van duurzaamheid, kleinschaligheid en lekker en gezond eten. Wij zijn niet zo van de groothandel. We willen precies weten waar onze producten vandaan komen. Zo kunnen we onze gasten het beste voorlichten.’’

De komende twee weken is de oogst niet zo groot. ,,De bodem is bewerkt, er is sprake van nieuwe aanplant op de Stadsakkers. Maar straks kan ik mijn hart weer ophalen. Ik denk aan tuinboontjes, doperwten en kruiden als tijm, rozemarijn en munt. Maar er is gedurende de seizoenen heel veel. Kapucijners, snijbieten, rode bieten, eetbare bloemen en straks ook weer moerbeien en bessen. En het komt niet alleen van dichtbij, de verhouding prijskwaliteit is uitstekend.’’

Wat hij komende zaterdag zoal gaat doen, beslist hij op het laatste moment. Maar waarschijnlijk strooit Sanders wat dennennaalden door zijn salade. Vanwege de harssmaak. Heel apart.’’

Sanders staat bekend als een van de creatiefste koks van de stad. Toch blijft hij aanhikken tegen het poenerige imago van zijn restaurant, een prijsgunstige aanbeveling van Michelin (bib gourmand) ten spijt. De prestigieuze sterrenstrooier geeft hiermee aan dat goed eten niet peperduur hoeft te zijn. Voor een driegangenmenu à la bib gourmand moet de prijs onder de 38 euro blijven. ,,Wij doen om dat menu te promoten nog wat extra’s’’, zegt Gerwin Sanders. ,,Wat knabbeltjes, een paar amuses en onbeperkt vers gebakken brood.’’

Voor de exclusieve streekwijn uit Laren vraagt hij in zijn restaurant 25 euro. Zowel wit, (cabernet blanc) en rood (pinotin en regent) zijn ook rechtsreeks voor de consument te koop. Dan bedraagt de prijs 18 euro.

Het festival Levenslustig is zaterdag 2 juli van 10 tot 16 uur, zie ook ons agendabericht.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!