Apeldoornse Valmira in top 3 Mbo Ambassadeursverkiezing

Woensdag 21 november 2018

Door Redactie

Aventus

Het GALA van de landelijke Mbo Ambassadeursverkiezing 2018, georganiseerd door Dit is mbo vond afgelopen maandag plaats in Orpheus. 42 mbo-studenten uit heel Nederland stonden op het podium en maakten kans om de nieuwe landelijke ambassadeur voor het mbo te worden. Valmira Selmani uit Apeldoorn maakte veel kans. De Marketing & Communicatie studente van Aventus stond al in de top 10 en moest die dag nog twee zware challenges aangaan. De nieuwe ambassadeur vertegenwoordigt het mbo op verschillende landelijke podia. Hij of zij gaat in gesprek met de onderwijsminister en laat zien dat Nederland trots mag zijn op het mbo.

Doof en toch naar een gewone school

Valmira Selmani zit nu in het tweede jaar van haar mbo-studie. Ze verlegt grenzen binnen het mbo. Als dove student volgt ze haar opleiding bij een reguliere mbo-school. Het is voor het eerst dat ze met horende studenten en docenten in de klas zit. Valmira laat zien dat ze een doorzetter is en alle obstakels het hoofd biedt. Ze heeft hulp van tolken en krijgt extra tijd voor toetsen. Tot nu toe heeft ze alles gehaald. Vaak vergeten haar klasgenoten dat ze doof is. Ze legt zich niet neer bij het feit dat anderen denken dat iets niet mogelijk is. Met extra moeite kunnen zaken altijd gerealiseerd worden. Valmira’s motto is:  ..Alles is mogelijk als je er echt voor gaat. Ik denk in mogelijkheden en niet in beperkingen.”

Speechen voor de hele zaal

Als laatste challenge moesten de studenten van de top 3 een speech van een minuut houden voor de hele zaal. En Valmira zat daarbij. Ze won iedereen voor zich met haar pleidooi. „Ik wil deze nominatie gebruiken om het mbo te laten zien dat dove en slechthorende mensen heel goed een opleiding kunnen volgen op een gewone school. Ik hoop een voorbeeld te zijn voor anderen. Ik wil het mbo toegankelijker maken voor mensen met een beperking. Na mijn mbo ga ik naar het hbo om daarna mijn eigen onderneming te starten waar zowel dove als horende mensen met elkaar gaan samenwerken. Mensen met en zonder beperking kunnen veel van elkaar leren. Ik wil bruggen slaan tussen de horende en dove wereld en laten zien dat hardnekkige vooroordelen over dove mensen niet kloppen!” Uiteindelijk won ze net niet de titel, maar ze heeft wel een duidelijk statement afgegeven. De nieuwe ambassadeur voor het mbo is Desiree Hernandez van het Albeda College uit Rotterdam.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.300 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

ONDERWERPEN

Onderwijs

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!