Apeldoornse zwerfjongeren vertellen verhaal op podium

Dinsdag 16 maart 2021

Door Tim Uilen

Still uit video van cover 'Leun op Mij'

Samen met Het Gelders Productiehuis, de Joji Na School of Arts en Tim Koldenhof Producties gaat Stichting Zwerfjongeren Apeldoorn een toneelstuk maken. In het muziek- en theaterproject vertellen Apeldoornse zwerfjongeren hun verhaal. De show zal verschillende onderwerpen raken, zoals waar de jongeren vandaan komen en de pijn die zij hebben beleefd. De theatershow is op 28 april in Orpheus te zien. Als de maatregelen dit niet toelaten kan de show verschoven worden tot het eerstvolgende moment.

Kans geven

“Ik wilde super graag een project doen met mensen die het niet altijd even makkelijk hebben”, zegt Joji Na, van de Joji Na School of Arts. “Sommige mensen hebben nooit deze kans gekregen.” Hij las over Stichting Zwerfjongeren Apeldoorn in de krant en was onder de indruk van wat de stichting deed. De stichting is niet alleen voor zwerfjongeren, maar ook risicojongeren. Er wordt van alles gedaan om hun leven en zelfvertrouwen te verbeteren. Voor Joji was dit genoeg informatie om aan de slag te gaan.

De groep wordt tijdens de voorbereidingen van hun productie ondersteund door een professionele regisseur, zangcoach en choreograaf. De jongeren brainstormen samen met deze begeleiding hoe ze het beste hun verhaal kunnen vertellen. “Wij zijn toen met het hele plaatje gekomen om jezelf te uiten”, zegt Christina, één van de deelnemers aan het project. “Iedereen hier heeft een ander verhaal en dat willen wij ook laten zien.” Er zijn namelijk veel veroordelen, zo ook bij de term zwerfjongeren. “Als je het over zwerfjongeren hebt dan kijken mensen vaak negatief of zielig naar je”, zegt DJ, een andere deelnemer. “Wij willen juist laten zien dat dit niet zo is.”

Cover en toneelstuk

De jongeren hebben onlangs een cover opgenomen van het nummer ‘Leun op Mij’, van Ruth Jacott. “Wij halen echt kracht uit het liedje”, zegt Christina. “We blijven doorgaan, geven niet op en leunen ook op elkaar.” De reacties op de cover zijn onwijs positief geweest en hebben de jongeren ook een extra boost gegeven. Zelfs zangeres Ruth Jacott reageerde op de cover en gaf de groep haar complimenten. “Het lied geeft me veel zelfvertrouwen”, zegt DJ. “Ik had 10 jaar geleden niet mogen dromen dat ik hieraan mee mocht doen.”

Tijdens het toneelstuk worden verschillende onderwerpen in beeld gebracht. Pijn, liefde en toekomst zijn allemaal terug te vinden terwijl de jongeren hun verhaal vertellen. Zij gaan de cover live zingen, maar hebben ook andere dingen voorbereid. “Ik heb mijn eigen rap geschreven”, zegt DJ. “Ook heb ik een duet met mijn vriendin gedaan, daar ben ik echt supertrots op.” De jongeren kunnen hopelijk voor publiek optreden. Het moet nog blijken of ze 28 april in Orpheus hun werk kunnen laten zien, maar wel zijn er al een beetje zenuwen. “Het is wel spannend, ook omdat ik sololiedje ga doen”, zegt Christina. “Maar we gaan er zeker wat moois van maken.” De jongeren zijn benieuwd wat de reacties van het publiek zullen zijn op het verhaal van hun levens.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!