Help de bevolking van Oekraïne

Apenheul verliest neusaap

Vrijdag 8 mei 2015

Door Redactie

© Apenheul

Neusaap Bagik is afgelopen zaterdag op 13-jarige leeftijd overleden. De medewerkers van Apenheul zijn behoorlijk ontdaan door dit treurige nieuws. Het Apeldoornse dierenpark heeft sinds 2011 neusapen in zijn collectie en is daarmee de enige dierentuin buiten Azië met deze bijzondere en gevoelige apen.

Oorzaak
Zaterdagochtend werd neusaap Bagik plotseling heel erg ziek. De dierenarts is er direct bij geroepen. Bagik’s toestand verslechterde met de minuut. Er werd besloten het dier onder narcose te brengen, zodat hij kon worden onderzocht en een behandeling kon worden ingezet. Helaas mocht het niet baten, Bagik overleed terplekke. Het lichaam van de neusaap is nog naar het veterinair-pathologisch laboratorium van de Universiteit van Utrecht gebracht voor postmortaal onderzoek. Het bleek dat Bagik is overleden aan een volledige draaiing van de dikke darm.

Raadsel
Apenheul staat voor een raadsel. In de afgelopen vier jaar zijn er drie andere neusapen overleden, allemaal met geheel verschillende ziektebeelden: één door een hartinfarct, één door een leverontsteking en één aan een onvermogen om voldoende eiwit uit het voedsel op te nemen. De dierenartsen en pathologen kunnen geen gemeenschappelijke oorzaak voor deze aandoeningen vinden. Het lijkt erop dat Apenheul pech heeft met de neusapen. Wel is bekend dat neusapen heel gevoelige dieren zijn, die slecht bestand zijn tegen stress en een zeer specifiek dieet nodig hebben. Apenheul heeft op dit moment nog één neusaap.

Hoe verder?
Apenheul onderhoudt nauw contact met de dierentuin van Singapore, waar de neusapen vandaan komen. In overleg met de collega’s daar zal Apenheul de komende weken bepalen hoe verder te gaan met neusapen. Het stoppen met het houden van neusapen is één van de mogelijkheden die Apenheul overweegt. Het opzetten van een internationaal fokprogramma voor neusapen, waar Apenheul en de dierentuin in Singapore mee bezig zijn, wordt in ieder geval wel voortgezet.

Onze nieuwsbrief

Elke maandag ons nieuws in de mail?

Meer lezen over stad

REACTIES

Elke maandag ons nieuws in de mail?