Apenheul viert 50ste verjaardag slingeraap Pepi

Dinsdag 1 mei 2018

Door Redactie

Apenheul viert vandaag, dinsdag 1 mei, een bijzondere mijlpaal: de 50ste verjaardag van slingeraap Pepi. En bijzonder is het, want slingerapen worden in het wild maximaal zo’n 24 jaar oud. Bovendien is Pepi niet zomaar een inwoonster van het apenpark: van alle apen in Apenheul woont zij er het langst.

Pepi’s verzorgers zullen haar vandaag verrassen met een speciale apentaart. Ook alle bezoekers van Apenheul worden die dag getrakteerd op iets lekkers. Bovendien kunnen zij Pepi een symbolisch cadeau geven door een speciale button te maken. De opbrengst ervan gaat naar het Apenheul Natuurbehoudfonds om Pepi’s bedreigde soortgenoten in het wild te beschermen. Hiervan zijn er nog slechts een paar honderd.

Bijzondere geschiedenis

Pepi is met recht een bijzondere inwoner van Apenheul én Apeldoorn te noemen. Ze behoorde tot één van de zes allereerste slingerapen die een jaar na de oprichting van Apenheul naar het apenpark verhuisden. Van dit groepje is alleen Pepi nog over. Daarmee is zij de enige aap die alles in Apenheul van begin af aan heeft meegemaakt. Ze overleefde zelfs de brand in het park in 1981. Pepi maakt het nog steeds goed, hoewel ze inmiddels de nodige ouderdomsverschijnselen vertoont. Ze loopt wat wiebelig en krommer dan de rest van de groep. Ook is haar zicht verminderd en heeft ze een kaal plekje op haar hoofd.

Zeer bedreigd

Colombiaanse slingerapen (wetenschappelijke naam Ateles fusciceps rufiventris) komen in het wild vooral voor in Oost-Panama en West-Colombia. Daar wordt hun voortbestaan zeer bedreigd: waarschijnlijk leven er nog een paar honderd in het wild. Het is dan ook één van de meest bedreigde apensoorten die in Apenheul leeft. Apenheul is al zo’n 25 jaar onderdeel van een internationaal fokprogramma voor Colombiaanse slingerapen. Door samen te werken met andere Europese dierentuinen, houdt Apenheul met succes een reservepopulatie Colombiaanse slingerapen in stand.

Korting en cadeaus

Bezoekers kunnen op Pepi’s verjaardag met korting naar Apenheul. Zowel volwassenen als kinderen betalen  15 euro per persoon wanneer ze hun entreekaartje online kopen. Kinderen krijgen bij aankoop van een kinderkaartje bovendien een gratis spotpakket cadeau. Wie Pepi symbolisch een cadeau wil geven, kan in het park voor een bedrag naar keuze een Pepi-button maken. De opbrengst hiervan gaat naar het Apenheul Natuurbehoudfonds en wordt gebruikt om Pepi’s soortgenoten in het wild te beschermen.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door Nikki van de redactie
Meer dan 1.500 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

ONDERWERPEN

Apenheul

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!