Asielzoekerscentra niet per se dicht door staat van onderhoud

Vrijdag 9 maart 2012

Door Nataliefde

Alle asielzoekerscentra gaan in Apeldoorn gaan dicht. De gebouwen aan de Loolaan, Boslaan en  Wilhelminapark zullen worden verkocht, stond vanmorgen in De Stentor. Woordvoerder Maarten van de Koolwijk zegt in de krant dat dit besluit is gevallen door de verminderde toestroom van asielzoekers en ook door de staat van onderhoud van de panden. Apeldoorn Direct sprak een andere woordvoerster van COA, Marjolein Klaassen. Zij kan bevestigen noch ontkennen of alle locaties worden gesloten wegens het te dure onderhoud van de villahuizen. “Feit is wel dat voor elke locatie van een centrum met de betreffende gemeente een bestuursovereenkomst is opgesteld. De duur van zo’n overeenkomst is in iedere gemeente anders. Het kan zijn dat ze in Apeldoorn aflopen.”

Minder asielzoekers, minder centra
Feit is ook dat wanneer er minder asielzoekers zijn, er meer centra worden afgestoten. Klaassen: “Wanneer er weer centra dicht moeten, houden we een meetlat langs alle locaties.” In Apeldoorn blijken dus alle locaties dicht te moeten. 236 asielzoekers moeten worden overgeplaatst naar een ander opvangcentrum, bij voorkeur zo dicht mogelijk bij Apeldoorn. “15 september moeten ze allemaal weg zijn, worden de panden leeggehaald en overgedragen aan een zogenaamde oppasdienst. Die zorgt voor verkoop van de panden.”

Hoeveel werknemers in Apeldoorn hun baan kwijtraken, kan Klaassen ook niet zeggen. “Het is nog een veel te vroeg stadium om dat te overzien. Het is natuurlijk triest voor hen dat ze hun huidige baan op de huidige plek kwijtraken. We proberen voor de meeste mensen met een vast contract een andere locatie te vinden. Mocht dat niet lukken, zullen er helaas toch ontslagen vallen.

Goede omgang met Apeldoorners
Maarten van de Koolwijk zei in De Stentor dat het eventueel zou kunnen dat Apeldoorn in de toekomst toch weer naar Apeldoorn als locatie gekeken kan worden. Klaassen zegt ook geen zicht te hebben op het terugkomen van een locatie. “We zijn afhankelijk van wat de overheid beslist. Een nieuw kabinet kan ervoor zorgen dat de asielzoekersstroom weer toeneemt. Wat er ook bepaald wordt, wij voeren alles zo goed mogelijk uit. We hebben het contact met de gemeente Apeldoorn en de omwonenden op de diverse locaties in ieder geval altijd als zeer positief ervaren”.

En die nieuwe locatie in Orden die wegens protesten niet kwam dan? “Ik ben ervan overtuigd dat we in de toekomst beroep kunnen doen op een hoop wijken. Er is altijd een goede verstandhouding met de buurten geweest.”

Begin september zullen concrete cijfers bekend worden over het aantal eventuele ontslagen en over de nieuwe verblijfslocaties van de asielzoekers.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door Nikki van de redactie
Meer dan 1.500 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!