AWA schittert met topper op Bierfestival

Vrijdag 26 augustus 2016

Door Redactie

door David Levie

Het marktplein is zondag 4 september het toneel van het zesde Bierfestival. Te midden van professionele (micro)brouwers uit binnen- en  buitenland bevindt zich een aantal leden van de AWA, de club van de liefhebbers die in hun vrije tijd in de brouwketel roeren. Ze komen met een primeur voor ver gevorderden.

Westvleteren. De kenners weten meteen waar je het over hebt. Over een van het handjevol echte trappistenkloosters dat de Lage Landen rijk is en waar binnen de kloostermuren paters een zeldzaam lekker bier maken. In Westvleteren, niet ver van de Franse grens, doen ze dat bewust mondjesmaat. Want wil je in deze goddeloze tijden als klooster overeind blijven, dan moet er ook commercieel worden gedacht.

Voor Westvleteren 12 staan ze in de rij. Bij de gratie Gods kom je als je meteen afrekent in aanmerking voor een kratje. Tot aan de poort mag de leek komen, daarnaast is alleen het restaurant open voor bezoekers. Zo af en toe is er her en der een kratje of een paar flessen elders te koop.

Door dat West-Vlaamse bier heeft Han Velner van de AWA zich laten inspireren. Zijn bier, dat als Apeldoorns Robuust  voortaan door het leven gaat, is door zijn collega-brouwers verkozen tot zogeheten Festival bier. Bier waar je als brouwersclub mee voor de dag kunt komen. Let wel, we hebben het niet over een Westvleteren, maar het geestrijke vocht waarvoor Velner het recept heeft uitgeschreven na het eerst thuis te hebben uitgeprobeerd komt akelig dicht in de buurt van wat ooit eens ’het lekkerste bier van de wereld’ is genoemd. En dan te bedenken dat Velzer pas een jaar of vijf lid is van de AWA en zijn eerste cursus volgde bij Ton Fisser, de uitvinder van het Apeldoornse Stadsbier. In de horeca nauwelijks meer te verkrijgen. Maar als cadeaubier met een strik erom nog altijd een gewild product. Qua marketing kan het Stadsbier immers niet opboksen tegen de marketing van de Vlijt, waar de Veluwse Schavuyt wordt gebrouwen. ,,De concurrentie neemt toe’’ geeft Fisser toe. Maar hij is apetrots op zijn leerling Han Velner, die de meester met zijn Apeldoorns Robuust naar de kroon steekt. Ton Fisser kent geen jaloezie. Hij is trots op wat eens zijn  pupil was en spreekt van bier van een zeer hoog niveau. En daarmee verwijst hij niet alleen naar het alcoholpercentage van net geen 10 procent. Apeldoornse Robuust staat in de ogen van Ton Fisser model voor het niveau dat de AWA na al die jaren heeft bereikt. ,,En we gaan maar door.’’

Geheimen wil Velner niet prijsgeven. Alleen dat hij onder meer geroosterde mout heeft gebruikt om de intense smaak van Westvleteren te kunnen benaderen. ,,Dat is zo indringend. Je proeft koffie, caramel, chocolade. Ik heb Westvleteren zeker niet gekopieerd. Dat kan niet. Ik heb me erdoor laten inspireren. Het is denk iets toegankelijker. ’ Ton Fisser knikt. ,,Weet je wat het knappe is. Je proeft niet dat het bier zo zwaar is. Ondanks de alcohol blijft het fris. Het plakt niet.’’

Tijdens het bierfestival (12-18 uur) stroomt de Robuust uit de tap. Er is ook een gebottelde versie. De cafés In den Olifant en Fijn hebben zich al voor het product gemeld. Zij zijn echter pas na 4 zondag september aan de beurt. Net als bij Westvleteren moet je er op wachten.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!