Ayden, Djamila en Jamari zijn Apeldoornse voorleeskampioenen

Woensdag 24 februari 2021

Door Redactie

De 28e editie van de Apeldoornse finale voor de Nationale Voorleeswedstrijd vond onlangs plaats. Van de 24 deelnemers, uit groep 7 of 8, zijn er 3 winnaars bekend gemaakt. Een jaar lang mogen zij zichzelf Apeldoorns voorleeskampioen noemen. Daarnaast gaan ze door naar de regionale voorleesfinale. De winnaars kregen in de klas persoonlijk een ticket voor de volgende ronde.

Beoordeling

Digitaal en in de klas werd er per basisschool één deelnemer gekozen als schoolkampioen. Deze schoolkampioenen kregen daarom de kans om mee te doen aan de Apeldoornse finale. In 3 verschillende rondes namen de kinderen het tegen elkaar op. Ze lazen allemaal een fragment voor uit een boek dat ze zelf gekozen hadden.

De jury beoordeeld de leesstukjes van de deelnemers. Gerrit Willem Termaat, docent Nederlands, Kitty Nieuwenburg van CODA en voormalig voorleeskampioenen Lotte Stoltenborgh en Annabel Rietveld maken deel uit van de jury. Zij letten op uitspraak, verstaanbaarheid en tempo. Op de verschillende scholen werd de bekendmaking van de winnaars via een video gedaan. De deelnemers zaten samen met hun leerkrachten en schoolgenoten de uitslagen te kijken.

De winnaars

Ayden Vo van KBS De Zonnewende won in de 1e ronde. Hij las een stukje uit ‘Robinson Crusoe’, een boek van Daniel Defoe. Ayden kon de spanning van het verhaal heel goed overbrengen en scoorde op andere gebieden ook prima. De winnaar van ronde 2 is Djamila Bento van PCBO Willem van Oranje. Ze las ‘Oma verdacht’ van Mieke van Hooft met veel plezier en emotie voor.

In de 3e en ook laatste ronde won Jamari Soijo. Hij zit op de PC Montessorischool Passe-Partout en las een stukje voor uit ‘De vuurlanden’ van Suzanne Collins. Jamari sprak met een rustige stem en juiste tempowisselingen. Deze 3 winnaars zullen Apeldoorn vertegenwoordigen op de regionale voorleesfinale. Deze finale zal op woensdag 31 maart zijn en eventueel op locatie plaatsvinden, alleen als de coronamaatregelen dit toelaten. CODA en Bibliotheek Noord-Veluwe organiseren het evenement.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door Nikki van de redactie
Meer dan 1.500 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!