Belastingdienst casht bij ride-out Satudarah in 2017

Vrijdag 15 juni 2018

Door Daniel van Harmelen

Bij de ride-out van Satudarah ter ere van de oprichting van de Republiek Maluku Selatan (Republiek der Zuid-Molukken) in 2017 heeft de belastingdienst ongeveer 80.000 euro aan openstaande schulden geïnd.

Een ANPR-scanner, bedoeld om kentekens te lezen, had bij de ride-out in 2017 ongeveer 200 ‘hits’. Bij zo’n scan wordt gekeken of er sprake is van openstaande boetes. Uiteindelijk zijn 12 motorrijders gecontroleerd op het terrein van de Koninklijke Marechaussee.

Belastingdienst

De 80.000 euro die genoemd wordt in een onderzoek naar ‘outlaw motorcycle gangs’ bestond alleen uit openstaande belastingschulden. De belastingdienst probeert al langer vat te krijgen op motorbendes zoals Satudarah. Dat gaat steeds beter, meldt het rapport van het Landelijk Informatie en Expertise Centrum (LIEC).

Verder krijgt ‘de driehoek’ van burgemeester, openbaar ministerie en politie ook complimenten voor de manier waarop een Satudarah-clubhuis in Apeldoorn gesloten is. Het LIEC waarschuwt dat clubs als Satudarah mogelijk op zoek gaan naar nieuwe locaties voor hun clubactiviteiten. Burgemeester Berends zei eerder al dat handhavers hun ogen openhouden voor dergelijke activiteiten.

Stopgesprek

En ander effectief middel om motorclubs onder de duim te houden, is het zogenoemde ‘stopgesprek’. Bij een stopgesprek gaan burgemeesters en politie in gesprek met vertegenwoordigers van een Outlaw Motorcycle Gang, om duidelijk te maken dat bepaalde activiteiten met alle mogelijke middelen tegengehouden zullen worden. Het gesprek is bedoeld als waarschuwing. Op die manier is meerdere keren voorkomen dat een clubhuis zich vestigde, of activiteiten zoals een ride-out georganiseerd worden.

Of die stopgesprekken ook in Apeldoorn hebben plaatsgevonden, is onduidelijk. Wel is bekend dat het Apeldoornse bestuur en Satudarah ook sinds het sluiten van het Apeldoornse clubhuis contact hebben.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door Nikki van de redactie
Meer dan 1.500 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!