Ben van den Dungen zet toon voor Lazy Jazzy Sunday Gigant

Maandag 23 december 2013

Door Stadsmens

Jazz ain´t dead, it just smells funny. Met deze wonderlijke woorden liet Frank Zappa zijn waardering voor deze vorm van muziek blijken. In geen enkel opzicht lijkt de muziek van het Ben van den Dungen kwartet op de muziek van Zappa, of toch wel? Om daar een antwoord op te vinden biedt het artikel De Ellington factor van de Apeldoornse muzikant Juul Beerda houvast. Hij gaat in op een beoordeling van een muziekstuk in termen van betekenisvol in plaats van goed of slecht. Bij de jazz zoals Ben van den Dungen die speelt zullen er altijd veel meningen bestaan over goed of slecht maar doe eens een poging om te voelen of zijn muziek betekenisvol is, of zijn muziek muzikale essentie heeft. Maar wat is dat dan? Daar kun je veel labels aanhangen en uitgebreid over filosoferen, maar het is vooral een kwestie van gevoel en of de muzikant dat gevoel wat hij met zijn compositie of manier van spelen beoogt kan overbrengen op het publiek. Noem het magie.

De muziek van Ben van den Dungen heeft die magie wat mij betreft. Hij neemt je mee in zijn gedachten en geeft dat vorm in spannende, soms wat obscure stukken waarin je zomaar eindeloos kunt verdwalen zonder een moment de weg kwijt te zijn. Als dat gebeurd is dat voor mij het moment waar Frank Zappa en Ben van den Dungen elkaar raken. De ziel van de muziek wordt leidend en niet meer dat. Dat je ook nog eens vier topmuzikanten aan het werk ziet is dan mooi meegenomen en dat geeft de muziek nog een extra dimensie.

Het Ben van den Dungen kwartet deed Gigant aan in het kader van de promotie van de nieuwe cd Ciao City. De bezetting van de groep bestaat uit vier jazz toppers: naast Ben van den Dungen op sax, Miguel Rodriguez op piano, Marius Beets op bas en Gijs Dijkhuizen drums. Er was veel publiek op dit topconcert af gekomen, de sfeer was bijzonder omdat iets gebeurde tussen band en publiek, iets ongrijpbaars dat Beerda wel de muzikale essentie noemt. Dat bleek ook uit de waardering van het publiek die groot en vooral voelbaar was. Dat er heel veel publiek was zou kunnen duiden op het feit dat Apeldoorn klaar is voor een goed jazz café. Ik zou Gigant willen oproepen zo snel mogelijk met de voorgenomen verbouwing van het café te beginnen en als de donder de programmering van Lazy Jazzy Sunday voor elkaar te maken. Hulp nodig? Bel maar.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door Nikki van de redactie
Meer dan 1.500 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!