Berenjacht maakt plaats voor Pietenjacht

Maandag 9 november 2020

Door Redactie

Gabriel van Bruchem

Weet je nog? In maart van dit jaar, tijdens de eerste ‘lockdown’ stonden er allemaal beren voor de ramen. Ook wij schreven erover, want ook in Apeldoorn werd er meegedaan aan deze zogeheten ‘berenjacht‘. Even een frisse neus halen buiten en tegelijk een leuke activiteit doen samen met je kind(eren). Maar nu Sinterklaas deze maand aankomt in het land is er een nieuw initiatief bedacht. De meeste beren zijn inmiddels alweer een tijdje verdwenen; het is tijd voor de Pietenjacht.

Op verschillende plekken in het land is het al actief opgepakt, waaronder in Lelystad. In Apeldoorn staat het idee nog een beetje in de kinderschoenen. Maar het idee is dus dat je allemaal leuke Sint&Piet versieringen op je raam plakt of voor je raam neerzet, zoals deze GluurPiet. Kinderen kunnen dan door middel van een afstreepkaart afvinken hoeveel ze er al gevonden hebben. En die afstreepkaarten zijn er ook voor de andere versieringen. Overigens gaat er ook een lijst rond met opdrachten die je moet doen als je een gluurpietje ziet. Zo legt Gabriel van Bruchem uit:

“Bij het 1ste pietje maak je 10 paardensprongen net zoals het paard van Sinterklaas.
Bij het 2de pietje doe je een dansje.
Bij het 3de pietje zing je een Sinterklaas liedje.
Bij het 4de pietje rijm je 2 woorden of zinnen aan elkaar.
Bij het 5de pietje hinkel je naar het volgende huis.
Wanneer je het 6de pietje ziet zwaai je naar de volgende persoon die je tegen komt.
Bij 2 pietjes tel je tot 10 of van 10 tot 0.”

Logeerhuis

Bij het Logeerhuis van Sint Nicolaas aan het Woldhuis hebben ze zelf een soortgelijke actie opgezet, de Sint & Pietenjacht, en er nog een extra spelelement aan toegevoegd. “Onze actie gaat met een spelelement nog iets verder, want er zit tevens een speurtocht naar letters in verwerkt die gezamenlijk een woord of zin vormen”, legt een woordvoerder uit.  “Deelnemers maken daarbij kans op één van de 10 prijzen. In tegenstelling tot de gluurpieten, waarvan er op dit moment volgens de plattegrond, slechts 1 in Apeldoorn te vinden is, zijn er bij ons al meer dan 100 adressen aangemeld.” Aanmelden kan nog en vanaf zaterdag 14 november, de dag van de intocht van Sinterklaas, kan de jacht beginnen.
Bekijk hieronder het overzicht met aanmeldingen:

Spelregels

Er zijn wel een aantal regels als je mee wilt doen met de Pietenjacht. Het is uiteraard wel de bedoeling dat de ‘jagers’ zich aan de coronamaatregelen houdt en dat je thuis blijft als je klachten hebt. Verder is het, net als bij de Berenjacht, de bedoeling dat je dit doet in je eigen wijk, zodat niemand ‘onnodig reist’. Voor de deelnemers die iets voor het raam zetten of op het raam plakken, geldt dat de versieringen vanaf de openbare weg te zien moeten zijn, want jagers mogen geen tuinen betreden.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!