Bewoners Klein Zuidbroek gooien de deuren open tijdens open dag

Woensdag 1 september 2021

Door Redactie

Klein Zuidbroek

Het heeft een tijdje geduurd, maar alle tiny houses staan nu bij Klein Zuidbroek. In juni werd het 10e, en ook laatste, tiny house geplaatst en was de gemeenschap compleet. Maximaal 5 jaar mogen de bewoners op het terrein staan, Gemeente Apeldoorn ziet het namelijk als een proef. Zij willen ervaring opdoen met tiny houses, maar ook inwoners de mogelijkheid geven om meer van deze woonvorm te leren. Aankomend weekend, op zaterdag 4 september, organiseren de bewoners een open dag. Wethouder Jeroen Joon verricht dan de opening van het project. “We organiseren de open dag omdat we het leuk vinden om andere mensen te inspireren”, vertelt Iris Coehoorn. Samen met haar man, Bouke, en pasgeboren zoon, Miko, woont zij in Klein Zuidbroek.

Kijkje nemen

“Wij hebben er allemaal voor gekozen om in een tiny house te gaan wonen, allemaal met andere redenen”, zegt Iris over de gemeenschap. “Sommige vanwege duurzaamheid, anderen wilde kleiner wonen en ook zijn er mensen die het voor het financiële aspect doen. We vinden het leuk om te laten zien hoe we wonen, het hoeft namelijk niet allemaal groter en groter.” Tijdens de open dag is het mogelijk om ook binnen de tiny houses te kijken. De deuren van 8 van de 10 huisjes gaan open, bij elk huisje zal de bewoner je ontvangen voor eventuele vragen. De huizen zijn ook compleet off-grid, dat betekend geen vaste aansluiting op water, riool, gas, elektra en kabel.

Daarnaast zijn er ook rondleidingen op het terrein, dat de bewoners zelf vorm hebben gegeven. “Voorheen was dat een leeg weiland”, legt Iris uit. “We hebben gezamenlijk een moestuin, houtsnipperpaden, verlichting, boomgaard en fietsenschuur aangelegd.” De inloop van de open dag begint om 9.45 uur en rond 12.00 uur eindigt het 1e gedeelte, wethouder Joon opent om 10.00 uur de gemeenschap en open dag. Tussen 14.00 en 16.00 uur is het 2e gedeelte van de open dag, alleen is dit deel eigenlijk bedoelt voor mensen buiten Apeldoorn.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.300 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!