Bezorgscooters rijden massaal door rood, en dat is terecht

Vrijdag 3 november 2017

Door Daniel van Harmelen

Bezorgers in Apeldoorn rijden massaal door rood, en dat is, als Apeldoorners hun eten warm op tafel willen hebben, terecht. De scooters zijn te licht voor de detectielussen die de stoplichten automatisch op groen laten springen. Het stoplicht blijft, stijfkoppig, op rood te staan.

De detectielussen merken kleine voertuigen niet op. Het elektromagnetisch veld van de lus wordt niet genoeg verstoord door de kleine, lichte scooters. Auto’s hebben daar minder moeite mee, omdat die veel groter zijn.

Bij een rondgang langs bezorgende horeca in Apeldoorn is het verhaal telkens hetzelfde. In totaal is gesproken met 7 bezorgers, die allemaal praktisch hetzelfde verhaal hadden. Ja, het stoplicht springt niet op groen, hoeveel moeite je ook doet. Ja, we rijden daarom regelmatig door rood. En ja, we pakken regelmatig het fietspad, omdat we het verkeer dan niet lastigvallen en de verkeerssituatie veilig blijft.

Wachten voor  een rood licht is immers wat nutteloos in de late uurtjes waarin kruispunten regelmatig leeg zijn. Maar ondanks dat kan, wellicht vanuit een onverwachte hoek, een serieus gevaar opduiken. Toch kiezen bezorgers ervoor om het rode licht te trotseren, om de klant en de baas tevreden te houden. Wachten op een auto die de detectielus laat afgaan kan ’s avonds en ’s nachts lang duren. ,,Dan sta ik er tien minuten”, laat één bezorger weten.

Grootste pijnpunt is toch wel de kruising bij het Kadastergebouw, de kruising Hofstraat – Nieuwstraat. ,,Gelukkig rijden daar bussen. Dan moet je wachten tot een bus aan komt rijden, en dan pas springt het stoplicht op groen”. Eensgezind laten de bezorgers die Apeldoorn Direct sprak weten dat ze hopen dat de detectielussen aangepakt worden.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!