Bezuinigen, hoe doe je dat?

Woensdag 31 maart 2010

Door Peter Eemsing

Van de pakweg 500 miljoen die we in onze begroting hebben staan is er ongeveer 150 miljoen beïnvloedbaar, waarvan we ongeveer 40 miljoen moeten gaan bezuinigen. Hoe gaan we dat doen?

U wist het misschien nog niet, maar we krijgen geen HBO in Apeldoorn. Wel een stratenmakersacademie, omdat we een royaal aantal stageplekken hebben, gezien het grote aantal gaten in het wegdek. Ook komt er een 4 baans binnenring naar het centrum die we als extra parkeerplek kunnen gebruiken voor de Oranjerie. Onze burgervader hangt zijn ketting aan de wilgen en wordt opgevolgd door een succesvolle ondernemer. Het openbare groen wordt groener dan ooit, maar dan door onkruid. De kale plekken in de stad worden nog kaler, want de Triënnale gaat niet door. In Ugchelen gaat de bibliotheek dicht, want senioren kunnen best met hun looprekje naar het centrum schuifelen om een goed boek te lezen. Van de nieuwe binnenstadsvisie maken we een sprookjesboek, want realisatie is onbetaalbaar, maar dromen mag iedereen.

Van het CODA maken we een multifunctioneel gebouw, want voor het museum is geen geld meer. Er kan door kinderen gemidgetgolft worden op het dak terwijl de vaders en de moeders hun boodschappen doen in de nieuwe Albert Heijn die daar gevestigd wordt. Het gemeente archief wordt een oud papier inzamelplaats. Voor de daar gevestigde redacteuren van de Stentor is plaats op de redactie van de huis-aan-huis-krant van de Lidl.

De mediamarkt vestigt zich overdag in Gigant, zodat je ‘s avonds je ramsjcdtje zelf kunt draaien in de Popzaal of je gekopieerde dvd-tje in één van de fi lmzalen. In Markant komt een McDonalds met ballenbak, want voor normale mensen is een culturele opvoeding van hun kinderen niet meer te betalen. Omdat het financieel niet meer te verantwoorden is dat in Orpheus overdag enorme ruimtes leeg staan en de helft van het ambtenarenapparaat toch wordt wegbezuinigd, trekt de gemeente  bij Orpheus in. Bedrijfsrestaurant en parkeergarage zijn in één klap rendabel.

Die 2 cassieres kunnen de aanvragen van paspoorten en de overlijdensactes er wel bij doen. De akoestiek van de RABOzaal leent zich bovendien uitstekend voor het sonore stemgeluid van Wegman en in de lobby kan een cursus net-werken worden gevolgd. Het gemeentehuis krijgt een horecabestemming. Op de verdiepingen komt een mega-IKEA en op het dak een open-lucht discotheek. Het Sportfondsenbad wordt de eerste franchise van het Dolfinarium in Harderwijk. In het Omnisportcentrum kan je in de rustige  uurtjes karten, lasergamen en paintballen. De leegstand in Paleis Het Loo wordt voor de nachten opgevuld met daklozenopvang, zodat van Omnizorg weer mooie stadsappartementen gemaakt kunnen worden. De Klup van Citymarketing draait op volle toeren en de nieuwe slogan wordt: ‘Apeldoorn, centraal gelegen, onbegrensde mogelijkheden!’

En bent u het er niet mee eens: jammer! Grote kans dat u behoort tot de 47% mopperaars die überhaupt hun stem niet hebben laten horen tijdens de afgelopen Gemeenteraadsverkiezingen. U krijgt wat u verdient.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!