Bezuinigen met de kaasschaaf (Deel 2)

Woensdag 25 mei 2011

Door Peter Eemsing

Cultuur Kwartier

Voor een interessante programmering die veel bezoekers trekt is geld nodig. Diverse onderzoeken hebben ook aangetoond dat Cultuur geld kan opleveren. Joop v.d. Ende gebruikt dit ook altijd als zijn stok paardje. Cultuur is belangrijk voor de stad, maar het moet met inzicht en visie geprogrameerd worden.

Het Cultuurkwartier, in de bezuinigings voorstellen staat een lang betoog, maar men komt niet verder dan 100K bij Gigant weg te halen. Samenwerking met Orpheus is belangrijk. De totale Orpheus begroting beloopt een slordige 13 miljoen en Gigant 1,6. Beetje raar om dan een 100K bij Gigant te bezuinigen. Zeker als je het negatieve eigen vermogen van Orpheus meeneemt van -800K? Als er overdag ergens 1 kassa open ipv 2, dan scheelt dat geld. Echter, nergens word gekeken naar een gezond verdienmodel voor de organisaties samen. Tevens is Cultuur erg belangrijk, we stoppen nml erg veel geld om de jonge vlucht te stoppen, om er geen kaalslag van te maken. Kortom hier valt met visie veel te halen, want bezuinigen is niet de enige oplossing? Of moet er meer rendement komen zodat subsidies steeds minder nodig zijn? Naast het Coda is slinks met een overgebleven potje subsidie het Acec gebouw weer open gegaan na het vertrek van het CBK. Als we weten dat het Coda het zwaar heeft, waarom beginnen we dan in een naast gelegen locatie precies het zelfde terwijl alle faciliteiten aanwezig zijn in het Coda. Onze jongste Wethouder koopt zelf tegenwoordig fotoexposities aan die daar moeten komen. Een verdien model en visie ontbreekt, Acec is gevuld en Coda staat leeg! Kortom Acec tuigen we op en Coda wordt nog verder uitgekleed. Dat vind ik echt een domme zet. Hier zou ook veel meer met ondernemerschap naar gekeken moeten worden. Als we niet als samenleving bereid zijn te investeren in een hoogwaardig museum zoals de Kunsthal te Rotterdam, Valkenhof te Nijmegen of het Groninger Museum, dan moet het maar een multifunctioneel culturele onderneming worden, waar we alle andere activiteiten in gaan samenvoegen. Dus ook de Acec exposities, huurders en andere activiteiten. De Bibliotheek en het Archief moet natuurlijk gewaarborgd blijven. Als er keuzes gemaakt moeten worden, kan je er beter 1 goed dan dan 2 half. En we hebben aan het Coda een prachtig gebouw in het straatje van Markant en Gigant. Dus niet uithollen maar meer en beter integreren zou voor mij de oplossing zijn!

Markant, zou met zijn ruim 2 miljoen aan subsidie een 2500 cursisten jaarlijks binnenhalen? Dat is 800 euro per cursist subsidie! Zie je de cello en hobo studentes komen, die komen die meestal niet van de onderkant van de samenleving Markant is nml niet echt goedkoop voor een gemiddeld gezin. Ben ik dan een tegenstander hiervan, nee juist niet, maar ik vind dat deze privé cursussen privé gefinancierd behoren te worden. Ze mogen niet ten koste gaan van zwemles of breedte sport. Het is een kleine doelgroep die vrij veel subsidie vraagt. Dus de vraag zou kunnen zijn, moet je Markant niet stoppen of uithollen met een cursus aanbod wat gewoon betaald word door de cursisten, en de ruimte die daardoor vrijkomt beter gaan benutten met Coda en Gigant samen?Mischien zit ik ergens fout maar met simpel rekenen kan het toch niet zijn dat we hier zoveel geld aan uitgeven?

Door de voorstellen die er momenteel liggen voor culturele organisaties die gevestigd zijn in het Acec gebouw zal daar veel leegstand komen. Dus aan de andere kant weer een grotere strop voor Accress of het vastgoed bedrijf. Dan heb ik een oplossing, Verkoop het Acec gebouw aan een private investeerder en voeg alles wat er nu zit bij Markant, Gigant en Coda in. Daarnaast maak je dan van het museum gedeelte een breed toegankelijke expositie, cq evenemten locatie waar we weer trots op kunnen zijn. Hierdoor besparen we aanzienlijk, +/- 4.000.000 en is het gat uit de begroting dicht, alleen al door ondernemend met Cultuur om te gaan en daarin keuze’s te maken.

Alle cijfers gebaseerd op subsidie en bezoekers aantallen begrotingen 2010 en van de jaarverslagen en websites.. Laten we eens op de achterkant van een bierviltje gaan cijferen, wat Apeldoorn mee betaalt aan jouw cultuur vorming. En dit is slecht een klein deel van de 50.000.000 euro die we besteden aan subsidies.

Orpheus +/- 4.000.000 met 160.000 bezoekers subsidie per bezoeker  is dus 25 euro per bezoeker

Gigant        +/- 600.000 euro met 60.000 bezoekers is 10 euro per bezoeker.

Coda +/- 7.000.000 euro en 165.000 bezoekers is dus 42 euro per bezoeker

Markant  +/- 2.000.000 met 2.500 cursisten is dus 800 euro per cursist

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.100 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!