Bierfestival gezellig, maar net iets te nat

Zondag 4 september 2016

Door David Levie

Echt tevreden was Jos van Laar niet na de elfde en voor hem persoonlijk laatste Apeldoornse Bierfestival. Hij heeft drukkere edities gekend, veel zonniger ook met zo’n 15.000 liefhebbers. Die waren er op zondag 4 september niet. Maar de vader van het Bierfestival die volgend jaar zijn kindje aan anderen overlaat, begreep hij als geen ander dat het nog veel erger had gekund. Stormen bleven uit, de regenbuien waren kort en er kwamen uiteindelijk net genoeg liefhebbers naar het marktplein om opnieuw een teleurstelling te voorkomen. Geluk bij tegenslag.

Want de jubileumaflevering van 2015 was ook bepaald niet om over naar huis te schrijven. De weergoden teisterden verleden jaar het evenement en lieten de penningmeester in lichte paniek achter. De kosten voor een eendaags festival zijn hoog en alle sponsoring ten spijt is de organisatie sterk afhankelijk van de muntverkoop aan de kassa die op zijn beurt weer sterk onderhevig is aan de grillen van Moeder Natuur. Regen is funest voor de dorst. En al mag dan het accent op het proeven van al die heerlijke speciaal-bieren liggen, nattigheid uit de hemel betekent te weinig inkomsten.

Het festival, met zijn veertig micro-brouwerijen en ruim honderd speciaal-bieren begon ronduit onstuimig. Een venijnige windvlaag deed zich voelen. De eettent van mede-organisator Van Laar kreeg de volle laag en dat betekende schade. De stand van de Apeldoornse amateurbrouwers AWA kreeg tegelijkertijd een zwieper en verschoof een meter naar achteren.

Hoewel het daarbij bleef en zware buien Apeldoorn links liet liggen was het toch lang wachten op bezoekers die pas na drie uur voor een gezellige sfeer gingen zorgen. Tot grote vreugde van de brouwers waaronder de Vlaming Achilles van der Moer, die met zijn Serafijn Grand Cru de fijnproevers in verrukking bracht. Ook het Robuust van de AWA mocht er wezen evenals de donkere IPA uit Rha bij Bronkhorst. Een dorstlesser als gehopte (dus droge) cider zorgde voor een welkome afwisseling. Ook was er plaats voor wijn, Radler, alcoholvrij bier, rookbier en Château Neubourg uit Gulpen, het beste pilsener van het land. Activiteiten voor kinderen en goede live muziek tilden het festival naar een hoog niveau. ,,Ik ben tevreden als we de omstandigheden bekijken’’, aldus Jos van Laar. ,,Volgend jaar weer, maar dan zonder mij. Ik heb te druk met andere dingen.’’

Elke maandag onze verhalen in de mail?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Meer lezen over stad

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!