Bierfestival wil ‘t graag droog houden

Donderdag 1 september 2016

Door David Levie

Nog een keer zet Jos van Laar zijn schouders onder een Apeldoorns Bierfestival. Na editie elf neemt de initiatiefnemer komende zondagavond afscheid van zijn kindje dat mede door zijn inzet is uitgegroeid tot ’s lands grootste evenement op het gebied van speciaal-bieren. ,,Ik kom tijd tekort’’, aldus de Apeldoornse horecaman/evenementenorganisator aan de vooravond van het feest op het marktplein dat op 4 september naar schatting weer zo’n 15.000 liefhebbers op de been brengt. Een veertigtal bouwerijen geeft acte de presence.

Al is dat fraaie getal niet helemaal zeker. Vallen er buien zoals de weerprofeten voorspellen, dan kan het tij alsnog  keren. ,,Net zoals bij alle andere evenementen in de openlucht zijn we heel kwetsbaar’’, verzucht Van Laar. ,,Negen keer hebben we geluk gehad, bij ons jubileum verleden jaar viel er regen. En dat merk je meteen. Daardoor hebben we  weinig geld meer in kas. We moeten het puur van de muntverkoop hebben om in de plus te kunnen komen. Van de gemeente krijgen we zo’n 13.000 euro subsidie en daarnaast hebben we sponsors. Maar dan nog spelen we niet quitte. We zijn weersafhankelijk. De kosten voor een eendaags evenement zijn hoog, aldus Van Laar, die deze week het marktplein in hapklare festivalbrokken verdeelde. (zie foto’s).

Niet de financiën, maar gebrek aan tijd nopen Van Laar te stoppen. ,,Ik heb het gewoon te druk met cateren en andere zaken waaronder mijn Cook&Soepie en de Vitaminebar.  Het is ook mooi geweest. Mijn medebestuursleden van de stichting Bruisend Apeldoorn Louis Bouwmeester en Tonnie Bruëns gaan door. Ik heb er alle vertrouwen in deze mensen.’’

Toch hing het festival even aan een zijden draadje. Glas en openluchtfeesten verdragen elkaar wettelijk slecht. ,,We hebben een ontheffing gekregen’’, legt Van Laar uit. ,,Speciaalbier schenken in plastic kan gewoon niet. Dat is als vloeken in de kerk. Was die ontheffing niet gekomen, dan was het feest niet doorgegaan.’’

Van Laar is een man met visie. Ver voordat er sprake was van een hype op het gebied van speciaal-bieren (ieder jaar komen er zo’n vijftien microbrouwerijen bij) voelde Van Laar aan zijn water dat er wat moois stond te gebeuren. In zijn zaak (Het Pakhuis aan het Beekpark) stond de wieg van het Stadsbier. Bij zakenman Jan Brouwers, de geestelijke vader van De Vlijt (Veluwse Schavuyt) ontkiemde spontaan het idee voor een professionele microbrouwerij in Apeldoorn. Uiteraard zijn de amateurbrouwers van de AWA zondag van de partij, evenals de mensen van de Veluwse Schavuyt. Ze worden aangevuld met de Puik Bieren, een derde Apeldoornse specialist als het om ambachtelijk bier gaat.

Van Laar en de zijnen verwelkomen zondag nieuwkomers die ook een graantje uit de inmiddels rijk gevulde gerstruif willen meepikken. Julius (Nieuwegein), Largum (Haarlem) en Maximus (Utrecht) zijn daar voorbeelden van. De laatste brengt een hoog-gistend bier op de markt en heeft zich door een Waals recept laten beïnvloeden. De Apeldoornse AWA is er al vanaf het begin bij. Deze keer met een bier dat de smaak oproept van Westvleteren 12. Bij kenners bekend als ’het beste bier ter wereld’.

Ook Steve Gammage, de baas van de Bronckhorster Brewing Company, laat zich weer zien. Met een donkere IPA en zijn wellicht nog donkerder Nightporter. Rest nog de aanwezigheid te melden van meesterbouwer en voormalig musicus Achilles van der Moer, een Vlaming die met zijn Serafijn Apeldoorn verkiest boven een groot bierevenement in eigen land. Met de Apeldoornse importeur van Beierse topbieren  Alfred van Geijn vertegenwoordigt met Achilles (spreek uit Azjiel) het buitenland.

Bierfestival zondag 4 september 12-20 uur. Met kinderactiviteiten, muziek en straatartiesten. Munten kosten 2 euro. Statiegeld voor een glas is 2 euro. Meenemen mag, bij teruggave 1 euro retour.

Onze nieuwsbrief

Elke maandag ons nieuws in de mail?

Meer lezen over stad

REACTIES

Elke maandag ons nieuws in de mail?