Black Friday: dronkenschap is geen excuus voor vandalisme

Dinsdag 27 november 2018

Door Vera Leimann

Vera Leimann

Het moet me even van het hart. Ik kan namelijk best wel boos worden om de manier waarop men blijkbaar omgaat met andermans bezittingen of investeringen.

Afgelopen vrijdag (23 november) zag ik in de Korenstraat een dozijn of meer pilaren staan, opgebouwd uit zwarte ballonnen ter gelegenheid van de “black friday”, een fenomeen dat is overgewaaid uit de Verenigde Staten. Een dag waarop men (zogenaamd) met grote korting allemaal luxe artikelen kan kopen. “Sla uw slag”, is de boodschap. Je hoeft het niet te geloven, maar daar gaat het nu niet om.

In de nacht van die vrijdag op de volgende zaterdag hoorde ik het vanuit mijn appartement in het centrum een goed aantal knallen. Ik werd er wakker van en ik was ongerust. Ik keek naar buiten. Het klonk naar schoten. Maar ik hoorde geen bang gegil en alleen maar vrolijk en stomdronken gejoel, zoals wel vaker. Dus dacht ik vervolgens aan vuurwerk, maar dat zag ik ook al niet. Enfin, ik zag geen mensen wegrennen, geen vreemde auto’s, hoorde geen wanhopig gegil, dus liet het erbij. Er is veel herrie in het centrum en ik hoor regelmatig rare geluiden die uiteindelijk geen reden tot grote zorg blijken te zijn.

Toen ik de volgende dag door de Korenstraat liep zag ik wat er was gebeurd. Men had een goed aantal ballonnen doorgeprikt. Overal lagen resten ballonnen, een aantal pilaren stonden nog maar gedeeltelijk overeind. Ik had dat op de plaat willen zetten, maar mijn mobieltje lag thuis aan de lader.

Ik haalde dat alsnog de dag daarop in. Er waren nog wat resten van kapotte ballonnen te zien. De enkele, nog overeind staande ballonpilaren, die, volgens mij, na sluitingstijd naar binnen waren gehaald, stonden er ook nog.

Nu snap ik heus wel dat het leuk is om ballonnen leeg te prikken. Zeker als je hopeloos dronken bent en stoer denkt te moeten doen. En sowieso, ik vond die pilaren zélf niet mooi. Zo zwart, zo donker. Daarbij vind ik dat hele black friday gedoe maar vreemd. Dus dat een ander de ballonnen ook niet mooi vindt, begrijp ik wel. Dat je je er niets mee hebt omdat je iets tegen commercieel gedoe hebt, dat snap ik ook nog wel. Dat wil echter nog niet zeggen dat je er dan maar mee aan de haal moet gaan. Daar houdt het bij mij op.

Want je vergeet dan één ding. Dat winkeliers ook hun brood moeten verdienen. Dat die ook met veel pijn en moeite hun zaak overeind proberen te houden.

Ik vind het ronduit idioot dat je als dronken en overmoedig “ik-kom-net-kijken-in-de-wereld-van-je-brood-verdienen” mens geen enkele rekening meer houdt met het feit dat een aantal winkels dit soort “versiering” duur betaald hebben. En dat je daar dus met je, door alcohol onbestuurbare tengels, vanaf dient te blijven. Omdat je daarmee een ander zijn brood wegneemt, of in ieder geval moeilijker te verdienen maakt.

De bedoeling was, dat de versieringen in de hele Korenstraat tot en met de Cyber Monday, zouden blijven staan. Dat is dus niet gelukt. Namens alle winkeliers in de Korenstraat: “nou, bedankt, uitgaanders, volgend jaar weten we dat we in ieder geval geen ballonnen meer moeten gebruiken als versiering”.

Blijkbaar is een deel van het uitgaanspubliek in Apeldoorn niet verder gekomen dan het niveau van een vierjarige die het doorprikken van ballonnen wel moedig  en stoer vindt.

Ik hoop dat de daders van deze ludieke actie verschrikkelijk trots zijn op zichzelf. Dan heeft het in ieder geval nog enige vorm van nut gehad.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.100 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

ONDERWERPEN

Ongeval

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!