Bladblazers in Apeldoorn zorgen voor veel geluidsoverlast

Woensdag 22 december 2021

Door Dione Lam

Pixabay, UniqueDesigns

Nu alle bomen kaal zijn, liggen er overal bladeren. Het is natuurlijk netter als het opgeruimd staat en daar zijn de bladblazers voor. Deze grote apparaten staan bekend om hun harde geluiden. Nu de meeste mensen thuiswerken, is het niet zo handig. De gemeente wil overschakelen naar elektrische bladblazers, maar wanneer gaat dat gebeuren?

Minder concentratie

“Ik heb persoonlijk wel veel last van de bladblazers,” verteld Noa, die aan de Griftstraat woont. “Om in de ochtend wakker gemaakt te worden is al niet fijn, maar om tijdens het bellen voor mijn werk gestoord te worden al helemaal niet. Hierdoor raak ik al gauw uit mijn concentratie.” Voor haar stage moet Noa thuis aan het werk gaan. “Op het pleintje achter ons huis hebben we veel bladeren. Onze huizen zijn erg gehorig en dat krijgen wij dan allemaal best luid te horen.”

Elektrische bladblazers

Diverse gemeentes hebben besloten om, als de bladblazers afgeschreven zijn, nieuwe zuinigere én elektrische bladblazers aan te schaffen in verband met milieu en geluidsoverlast. Hoe staat de gemeente Apeldoorn erin? “Wij werken op dit moment al wel met veel elektrische apparaten in het onderhoud,” verteld Christine Mallon. “Onder andere heggenscharen, bosmaaiers, kettingzagen. Op dit moment werken we nog niet met elektrische bladblazers, omdat een bladblazer enorm veel vermogen vraagt. Dat betekent dat een accu al heel snel leeg zou raken.”

Het duurt nog een poos voordat ze overschakelen. “We verwachten, gezien de technische ontwikkelingen, dat we binnen enkele jaren kunnen overstappen naar elektrische bladblazers, met compacte accu’s.”

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.100 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!