Blijf komende maand zuinig met drinkwater

Maandag 13 augustus 2018

Door Redactie

Provincie Gelderland

Ook Apeldoorners hebben gezien en ervaren wat de effecten zijn van de extreme weersomstandigheden van de afgelopen weken. Nu de meer gebruikelijke weesomstandigheden lijken te zijn teruggekeerd is het niettemin nog steeds geboden zuinig om te springen met water, zo laten de deskundigen weten.

Provincie Gelderland, waterbedrijf Vitens en de Gelderse waterschappen roepen mensen op om ook de komende maand zuinig te blijven met drinkwater. Ondanks de recente regen blijft het watertekort onverminderd groot. ,,Na een paar buien sta je minder stil bij het watertekort, maar de extreem lage grondwaterstand is niet met een week regen verholpen”, aldus Gelders gedeputeerde Josan Meijers.

Jelle Hannema van Vitens: ,,In Gelderland maken we voor ons drinkwater gebruik van grondwater. Door de weinige regen en het hoge verbruik van water hebben we de afgelopen tijd een aanslag gepleegd op onze reserves. Om het grondwatertekort op te lossen zijn 200 dagen met regen nodig. Ja, er blijft water uit de kraan komen, maar bij aanhoudende droogte moeten we echt bewuster en zuiniger met ons drinkwater omgaan om de grondwatervoorraden op peil te houden. Boeren mogen niet sproeien waardoor een deel van de oogst dreigt te mislukken en natuurgebieden lopen ernstige schade op. Laten we daarom solidair zijn en allemaal zuinig aan doen.

Verboden waterschappen blijven van kracht

Dat een paar buien de problemen niet oplossen, blijkt ook uit de aanhoudende droogtemaatregelen van de Gelderse waterschappen. Waterschap Vallei en Veluwe en Waterschap Rijn en IJssel handhaven het verbod op het onttrekken van oppervlaktewater. Waterschap Rivierenland houdt vast aan het beregeningsverbod. Waterschap Rijn en IJssel heeft daarbij ook een verbod ingesteld op het onttrekken van grondwater rond drie kwetsbare natuurgebieden.

,,De gevolgen van deze droogte kunnen nog lang merkbaar zijn. zegt Frank Wissink, heemraad van Waterschap Rijn en IJssel.” ,,Als de winter ook droog blijft, komen we volgend voorjaar echt in de problemen. Dan kan de grondwaterstand zich niet herstellen.”

Lessen trekken

Deze droogte toont het grote belang van ons water en drinkwater. We moeten er zorgvuldig mee omgaan. Gedeputeerde Meijers: ,,Het is belangrijk dat we zowel op landelijk als regionaal niveau straks grondig evalueren. We waren goed voorbereid, maar toch moeten we kijken hoe we ons in Nederland en Europa nog beter aan kunnen passen aan het veranderende klimaat.”

Meer tips over zuinig omgaan met water, zijn te vinden op de site van Vitens.

 

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door Nikki van de redactie
Meer dan 1.500 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!